hír épületek tervek cikk Budapest Újpest Vásárcsarnok

Ötmilliárdból épülhet új vásárcsarnok és rendezvényközpont Újpesten


sebesp | 2015.09.29
Az UV Újpesti Vagyonkezelő Zrt. által a Szent István téri vásárcsarnok és rendezvényközpont tervezésére és felépítésére meghívott vállalkozók közül a Hídépítő–Soletanche Bachy Mélyalapozó Kft.–Kalotherm Építőipari Zrt. hármas lett a nyertes.

A nyertesek – mint legalacsonyabb összegű ajánlattevők – nettó 5 milliárd 70 millió forintért végzik el a munkát. Az épületben 2 szinten 120 férőhelyes mélygarázs, továbbá 15 olyan feltöltő hely lesz, ahonnan a piacot látják el áruval. Efölött helyezkedik el két szinten az élelmiszerpiac és – szintén két szinten – a kulturális rendezvényközpont. Ez utóbbi 1250 álló- és 521 ülőhellyel rendelkezik, míg a kistermek befogadóképessége 240 fő.

A teljes épület – a piac és a kulturális központ együtt – 4160 fő befogadására alkalmas. A feladat két részből állt, ezekre külön-külön lehetett ajánlatot tenni. Az első rész a közműépítés és az útépítés, ezt a becsült 1,3 milliárd forinttal szemben 1 milliárd 83 millió forinttal nyerte el a Hídépítő–Soletanche Bachy Mélyalapozó Kft. kettőse.

A második rész a tervezést és az egyéb kivitelezést foglalta magában, ezt a Kalotherm Építőipari Zrt. nyerte 4 milliárd forint helyett 3 milliárd 987 millió forinttal. Az első részre ajánlatot tett még közösen a Swietelsky Magyarország Kft. és a West Hungária Bau Kft., továbbá egyedül a Strabag MML Kft. is. A második részre pedig szintén a Swietelsky Magyarország Kft - West Hungária Bau Kft. kettőse, továbbá a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. tett ajánlatot. – adta hírül az MTI

A piac megújítása is az újpestiek igényei szerint valósul meg, a tervezés során figyelembe vették az emberek véleményét. Az új csarnok megfelel majd a XXI. század kényelmi és tisztasági követelményeinek, a vásárlóknak nem kell rekeszeket kerülgetniük, és a felmosó vizet sem fogják a járda mellé az útra löttyinteni takarításkor. Normálisan lehet majd parkolni, tiszta, fűthető és átlátható lesz az egész. Miközben a piac "csoszogós" jellege megmarad, vagyis a klasszikus piaci hangulat is megmarad.

Az épület felső szintjén egy olyan központ épül, ahol 500-900 fős kulturális rendezvények kapnak majd helyet. Az épület megépítése után a környezete is megújul, a tér is nagyobb lesz, új közösségi terek alakulnak ki, helyet adva Újpest népszerű és látogatott rendezvényeinek.

További információk: ujpest.hu


Az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. megbízásából a generál tervező Firka Építész Stúdió 2013-ban készítette el a Szent István tér fejlesztése, II. ütem és az új vásárcsarnok koncepcióterveit.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások