színkép | 2014.01.01
10. Európai Város- és Regionális Tervezési Díj
2013-2014

A díj 2013-2014-ben a megújuló energiák használatának tervezési megoldásaira koncentrál. A kiírás és az értékelési szempontok kidolgozása a SPECIAL projekttel (Spatial Planning and Energy for Communities in All Landscapes) együttműködésben történt. www.special-eu.org

A tervezési díj: a fenntartható energia
A Térbeli Tervezők Európai Tanácsa (European Council of Spatial Planners – ECTP-CEU) által adományozott Európai Város- és Regionális Tervezési Díj célja az, hogy elismerje azokat a tervezési stratégiákat, terveket és fejlesztéseket, melyek nagyban hozzájárulnak az Európai városi és vidéki régiók életminőségének javításához.

A pályázati rendszer céljai
• Mutassa be a nagyközönség, és különösen a tervező szakmabeliek számára azokat a sikeres, innovatív tervezési projekteket és fejlesztéseket, amelyek révén az európai polgárok életminősége javítható és szociális, gazdasági, és környezetminőségi tekintetben továbbfejleszthető.
• Népszerűsítse az ECTP-CEU európai városokra és vidéki régiókra vonatkozó azon nézeteit, elképzeléseit és vízióit, amelyek a 2013. évi Európai Kartában fogalmazódtak meg, és amelyek célja az, hogy elősegítsék a fenntartható fejlődés szempontjából előnyben részesítendő feltételek megteremtését.
• Szemléltesse a mai tervezési tevékenység sokszínűségét és széles körét napjaink tervezési tevékenységében: a városi, és egyéb területek megújításában, a közgazdaságban és a szabadidős tevékenységekben, a szállításban és közlekedés szervezésében, a gazdasági és szociális kohézió elősegítésében; a kulturális identitás erősítésében; csak hogy a legfontosabbakat említve
• A mai tervezési tevékenység sokszínűségének és széles skálájának bemutatása. A 2013-2014-es pályázati időszakban a Díj az IEE által támogatott a területi tervezés és az energiahatékonyság összefüggéseit feltáró SPECIAL – „projekttel partnerségében került kiírásra, így a Díj középpontjában kizárólag az olyan projektek állnak, amelyek bemutatják, hogy a tervezés hogyan tud hozzájárulni a fenntartható energiafelhasználási megoldásokhoz. A projekteknek egyértelműen meg kell mutatniuk, hogy hogyan képes a hivatásos tervezők által létrehozott és moderált, az érintettek, a helyi önkormányzatok, energiaszolgáltatók, fejlesztési ügynökségek és az érdekelt állampolgárok együttműködésén és részvételén alapuló tervezési folyamat olyan szinergiákat eredményezni, amelyek a teljes tervezési eljárás számára előnyösek.
• A Díjra benevezhetők már publikált tervek és tanulmányok, olyan projektek melyek közösségi részvételen alapulnak, valamint kiemelkedő fejlesztések, legyenek azok nemzetközi, nemzeti, régiók közötti, regionális vagy helyi jelentőségűek.

További információk a www.mut.hu oldalon, az alábbi linken.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások