színkép | 2016.04.29
A Dél-dunántúli Építész Kamara közleménye. Segítség a Csontváry ötletpályázathoz.

Pécs helyet biztosítana annak a 16 millió forint összdíjazású kormányzati ötletpályázatnak, amelynek célja, hogy Csontváry Kosztka Tivadar festő alkotásait méltó módon bemutató "kiállítótér" jöjjön létre. A város ehhez minden szakmai segítséget és háttéradatokat megad.

Magyarország Kormánya elismerve Csontváry Kosztka Tivadar életművének nagyságát és tiszteletben tartva a festő végakaratát, valamint ismerve az általa készített, hadiárvák, rokkantak alapja javára tervezett kiállítás vázlatának részleteit, felhívta a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy gondoskodjon ötletpályázat kiírásáról.

A Miniszterelnökség nyílt ötletpályázatot ír ki Csontváry Kosztka Tivadar festő alkotásait méltó módon bemutató "kiállítótér" lehetséges magyarországi helyszíneire, valamint a pályázó által fenti feladat megvalósítása érdekében legjobbnak tartott építészeti, tájépítészeti, belsőépítészeti, multimédiás, illetve képzőművészeti megoldások kidolgozására és bemutatására. A 16 millió forint összdíjazású nyilvános pályázaton bárki, életkori és végzettségbeli megkötés nélkül előállhat ötletével – ismertette Páva Zsolt polgármester a napokban megjelent pályázatot.

"Mi úgy gondoljuk, a legjobb helye ennek az új kiállítótérnek Pécsett van, és erre számos érvünk van – mondta Pécs polgármestere, akinek célja, hogy minden szakmai segítséget, adatot és információt megadjanak azoknak a pályázóknak, akik szintén Pécsben gondolkodnak. Ez egy verseny. Nekünk kell a legjobbnak lennünk, ha azt akarjuk, hogy egy majdan megépülő, a festőhöz méltó Csontváry Múzeum itt legyen."

A polgármester közölte, a város által javasolt helyszín Pécs történelmi belvárosának észak-nyugati részén található, a világörökségi terület és a Püspökvár közvetlen közelében, az északi várfalsétány legmagasabb presztízsű részén, a Múzeumutcában, azaz a Káptalan utca 4.-ben.

A terület alkalmasságát az is jól mutatja, hogy a város 2007-ben egy sikeres nemzetközi építészeti és városépítészeti tervpályázatot bonyolított le. Bár ez a konkrét beruházás akkor nem valósulhatott meg, a Káptalan utca épületei és közterületei megújultak, ideális közeget teremtve Csontváry teljes életművének a bemutatására, ide értve a legnagyobb méretű festményeit is – hangsúlyozta.

Hozzátette: a városvezetés szeretné megkönnyíteni a szakmai tervezhetőséget, ezért a város a pályázók rendelkezésére bocsátja a terület helyszínrajzát (dwg formátumban), a geodéziai felmérést, terepmetszeteket, fúrásszelvények adatait és a geológiai, geotechnikai szakvéleményeket is. Továbbá a Csontváry múzeum képeinek műtárgy leírását.

A dokumentáció megtalálható a www.pecs.hu honlapon.
Közvetlenül letölthető innen.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások