sebesp | 2014.07.13
A kenyai Lamu szigeten, mangrove fák lombjai között kanyarog az idilli luxust rejtő, ám igazán környezettudatos, nádtetős villa.

A luxus fogalmához többnyire a legdrágább anyagokat, a legkorszerűbb technológiai megoldásokat társítjuk, abból kiindulva, hogy az igazi kényelemhez sok pénzre van szükség. Pedig napjainkban egyre többen fedezik fel a természettel való közvetlen kapcsolat jelentőségét, sőt annak kényeztető értékét.

A Csendes-óceán parti kis szigeten felépített villa megvalósításához szinte csak helyben fellelhető természetes anyagokat használtak, de az eredmény kétségtelenül kevés kívánnivalót hagy maga után. A ház valójában egy nagy tető alatt végigvonuló fedett terek sorába illesztett néhány, egymástól függetlenül elhelyezett helyiség. A falakkal körülvett helyek hálószobákat foglalnak magukba.

A terv legfontosabb célkitűzése a parti mangrove erdő fáinak érintetlenül hagyása volt, így a fák között meglévő keskeny „tisztások” alkotta láncolat határozta meg az épület hegyes pirospaprika alaprajzát. Ez napos és árnyékos területek változatos összefüggését eredményezte.

A nagy monolitikus tető a hagyományos makuti és szuahéli építészetet követi, mely gyakran alkalmaz föld fölé emelt szerkezeteket. A tetőzet által létrehozott nyitott térsor közeli kapcsolatot hoz létre a környező tájjal és környezeti klímával, így passzív hűtéssel működő lakóhelyet eredményez.
A terv minden szempontból az ökológiai hatások csökkentését tartja szem előtt. Nehéz gépek helyett kézi munkaerővel végezték az építkezést, és helyi anyagokat használtak, mint a fa és a korallkő.

Az Urko Sanchez által tervezett “Red Pepper House” a Fiatal Építészek Afrikában című pályázaton első díjat kapott, a hasonló című kiállítás pedig az idei Velencei Biennále egyik kísérő rendezvénye

Forrás: www.designboom.com
Forrás: www.ca-asi.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások