cikk

Rejtett érték


d.adel | 2019.11.11

Bár senkinek sem csillant fel a szeme a sötét és alacsony családi ház láttán, a Nissen család, felismerve a kínálkozó lehetőséget, olyan hangulatos és energiahatékony otthont alkotott, amelyet szabadon járhat át a levegő és a napfény.

Koppenhága népszerű külvárosában, Vedbækben állt a kis ház, amelyet első pillantásra Dorota és Anders Nissen is csalódottan fogadott. Az ingatlanról látott fotók nagyon messze álltak a valóságtól: a sötét, alacsony mennyezetű szobáktól. Az 1985-ben épült a ház azonban szilárdan állt az alapjain és a helyszín is tökéletes volt. Dorota feltette a kérdést: „Mi lenne, ha mindent fehérre festenénk, és új ablakokat építenénk be?” Némi tanakodás és barátjuk, Agnieszka Szwarczewska építésszel folytatott konzultáció után végül is belevágtak – megvásárolták a házat.

Sajnos a családnak hamar be kellett költöznie az új házba, így az első néhány hónapban volt alkalmuk megismerni az új ház sötét tereit, Dorota és Anders eközben megtalálták a céget, amely el tudta végezni az összes felújítási munkát. A ház új konyhát és fürdőszobát, szellősebb alaprajzi elrendezést és új tetőt is kapott, amelybe kilenc Velux tetőablakot építettek be. „Azt akartam, hogy a tetőtéri ablakok olyan nagyok legyenek, amekkora csak lehetséges” – mesélte Dorota. „Jól emlékszem arra a napra, amikor bekerültek a tetőablakok a házba. Beléptem és nem hittem a szememnek! Azóta persze többen jártak nálunk, akik látták az eredeti állapotot – őket is lenyűgözi a különbség. Boldog vagyok, hogy megláttuk a lehetőséget ebben a kis, sötét házban” – emlékezett vissza.

Az alacsony födémek elbontásával a kis hajlászögű tető vált a nappali és a konyha mennyezetévé, az így létrejött a kellemes belmagasság, valamint a fa bútorzat és a fehér falak adta otthonosságot ráadásul jelentősen növeli a tetőtéri ablakokon bejutó rengeteg fény. „A nappalinkból az eget látjuk, láthatjuk a kert nyírfáinak lombját, de a kandalló előtt ülve felnézni a csillagos égre is felemelő érzés. Olyan ez, mint amikor egy nyaralóban a tengerre nyílik kilátásunk.” – lelkendezett Dorota. A VELUX INTEGRA® GGU tetőtéri ablak tökéletes választásnak bizonyult a kézzel el nem érhető magasságban lévő nyílászárók számára. A műanyag bevonatos, távvezérlésű ablak felülete nem igényel karbantartást, falra szerelhető kapcsolóval pedig a lakás bármely helyiségéből vezérelhető. A beépített esőérzékelő az ablakokat automatikusan bezárja, ha elered az eső, míg a háromrétegű üvegezés és a ThermoTechnologyTM rendszer a ház energiahatékonyságához járul hozzá.

A konyha a család életének központja, ami most a mindkét végén elhelyezett tetőablakoknak köszönhetően egyenletes természetes fényt kap. A felső kilincses GGL Velux prémium fa tetőtéri ablak itt és a GGU műanyag bevonatos ablak az új fürdőszobában kiváló szolgálatot tesz, ez utóbbinak hőkezelt fa magját ugyanis víznek és szennyeződéseknek ellenálló poliuretán bevonat fedi, amely kiváló hőszigetelő képességet és tartósságot biztosít. „Csodálatos, hogy napsütésben tudunk főzni” – mesélte lelkesen Dorota, miközben felhívta a figyelmet arra is, hogy a hangulati és esztétikai előnyök mellett a tetőablakok hozzájárulnak a fűtési költségek csökkentéséhez is. „Az az igazság, hogy sosem gondoltam volna, mekkora segítség lesz az automatikus szellőztetés a mindennapokban. Gondolnunk sem kell rá, otthonunk levegője mégis mindig friss!” – mesélte – „Tavasszal és ősszel nem is kapcsoljuk be a radiátorokat, annyi meleget ad a napfény az ablakon keresztül.

Dorota és Anders háza is kiváló példája annak, hogy egy régi, rosszul szerkesztett épületet is könnyen formálhatunk világos, az igényeinket minden tekintetben kielégítő otthonná, csupán fel kell ismernünk a benne rejlő lehetőségeket és meg kell találnunk a megfelelő eszközöket céljaink eléréséhez.

(X)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások