sebesp | 2019.12.13

Mecanoo meleg anyagokkal és a környező táj látványával értelmezte újra a Villa Vught-ban a tradícionális holland farmot. A villa építése és részletképzése is a holland „hoeve” vagy a tanya építési elveit követi.

A Vught közelében található holland vidéki villa kortárs csavarral értelmezi újra a tanya tipológiáját. Hagyományosan a holland „hoeve” egy udvar körül lazán elhelyezkedő fészerek és lakóterek együttese volt. A központi védett, mégis nyitott a környező táj felé. A villa funkciói három különálló épülettömegben lettek elosztva, úgy formálva, hogy hasonlítsanak egy kis falu népi nyelvezetéhez.

A Mecanoo építészei a szerkezethez és a belső kialakításhoz egyaránt elsősorban fát használtak. A három épület CLT faszerkezettel (Cross Laminated Timber: keresztirányban rétegezett fa) és európai ezüstfenyő belső felülettel épült. Ez a fafajta kivételesen sima és egységes textúrájú. Más falazott építési módszerekkel összehasonlítva viszonylag kevés energiára van szükség a CLT előállításához és feldolgozásához. A villa fűtésére és hűtésére használt hőszivattyúk energiahatékonysági együtthatója (EPC) 0,26. 

A legmagasabb, legszembetűnőbb épület földszintjén található a szülői hálószoba, a felső emeleten pedig a gyerekszobák és tetőterasz. A két pajtaszerű épület közül az egyikben a nappali, étkezős konyha és délnyugati oldalán nagy veranda, az első emeleten munkaterület és játszószoba található. A másik pajtában főzőstúdió található, ahol akár húsz ember is részt vehet a tulajdonos által vezetett kulináris foglalkozásokon és csapatépítő tevékenységekben. A stúdión kívül egy garázs, tároló és vendég lakosztály található az első emeleten. A közepén lévő nagy tolóajtók kinyithatók, hogy felfedjék az udvarra vezető bejárati kaput.

A Villa Vught tervezői arra törekedtek, hogy összekapcsolják a lakóépületek funkcióit, miközben fenntartják az elválasztott hagyományos tanya tipológiáját. Ennek elérése érdekében egy földbe süllyesztett folyosóval kötötték össze a hálótömböt a nappalival. A főzőstúdiót és a vendégházat tartalmazó épület teljesen elválasztott, megtartva az udvarra a környező tájra néző kilátást.

A külső sötét bronz színű eloxált alumínium burkolat átmenet nélkül fordul át a homlokzat és a tető között, felül úgy van profilozva, hogy hasonlítson a közeli gazdasági épületek hullámos fémtetőire. Az ablakkeretek, amelyek hagyományosan világosabb színűek, világosabb bronz színű alumínium felülettel készültek.

Az egyes épületekben a tájra tekintő kilátásokat gondosan választották ki. A széles, teljes magasságú nyílások létrehozása helyett az ablakokat képkeretként alkalmazták, a falakat pedig a környező mezőgazdasági területek képeivel díszítik.

Forrás: mecanoo.nl

Képek: Ossip Architectuur Fotografie

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások