sebesp | 2016.09.11
London egyik luxus lakótornyának lakói jogi lépéseket fontolgatnak a nemrég átadott Tate Modern kilátójából lakásukba bámuló múzeumlátogatók miatt.

A Richard Rogers irodája által jegyzett lakótorony lakóinak kezd elege lenni a frissen bővített és több, mint 60 méter magas kilátótoronnyal gazdagított Tate Modern múzeum tetejéről kíváncsiskodókból. Az osztatlan üvegfalakkal határolt Neo Bankside tornyok ugyanis a neves múzeum közvetlen szomszédságában vannak, és alig néhány éve készültek el. A Herzog & de Meuron tervei alapján júniusban átadott múzeum bővítés egyik fő attrakciója pedig a 360 fokos körpanorámát ígérő terasz, ahonnan remek kilátás nyílik nemcsak a városra, hanem a tehetős szomszédok nappalijába is.

A lakások tulajdonosai szerint a múzeumlátogatók szabály szerint "bezoomolnak" a dizájner bútorokkal berendezett nappalijukba, ahelyett, hogy a kiállítási tárgyakat vennék jobban szemügyre. A probléma megoldását keresendő kapcsolatba kerültek a múzeum vezetésével, de a tárgyalások nem vezettek eredményre,így jogi útra terelnék a vitát. A Tate részéről azzal védekeznek, hogy már a lakóház bár a lakóház két évvel korábban kapott építési engedélyt, mint a múzeum, de az első vázlatok megszületésétől fogva a tetőterasz terve ismert volt, és onnantól folyamatosan és részletesen mindent leegyeztettek a szomszédokkal.

Valójában azonban az egészben semmi meglepő nincs, hiszen, mint kiderült az emberek első sorban bámészkodni járnak a londoni Tate Modern-be, melyről további érdekességek olvashatók a Metszet napokban megjelent számában.

Képek:©SP

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások