hír cikk Genova híd hídomlás Renzo Piano

Retorikamentes szépség: Sztárépítész tervezné újra a genovai hidat


sebesp | 2018.08.29
Renzo Piano olasz építész nemrég jelentette be, hogy segít a Morandi híd újjáépítésében.

Renzo Piano egy az Observer-nek nemrég adott interjúban jelentette be, hogy beszáll az augusztus 14-én leomlott Morandi híd újjáépítésének munkálataiba. A genovai sztárépítész már arról is beszélt, hogyan képzeli el az újjáépített hidat: „Egy dolog biztos, gyönyörűnek kell lennie. Nem esztétikai értelemben, sokkal inkább a büszkeség és az igazság vonatkozásában. Egy hely, ahol az emberek emlékezhetnek a tragédiára, ugyanakkor nagyszerű bejáratot is képez a város felé. Mindezt retorika nélkül kell megtenni – az lenne a legveszélyesebb csapda a tervezés során. De azt gondolom, hogy tartózkodunk ettől, és inkább igyekszünk valódi büszkeséget és értékeket kifejezni. ez az, amit Genova megérdemel. Genova nem hajlandó az érzelmek kifejezésére – elég befelé forduló és félénk, de az erő belül van, akár a visszatartott energia. Nem egy hangosan kiabáló város, de ettől még szüksége lehet segítségre – én pedig megpróbálok segíteni" – tette hozzá a genovai építész, aki, bár Párizsban él, Genovában is fenntart egy építészirodát.

A La Repubblica nevű olasz újságban múlt héten közölt interjú szerint Piano "törékenynek" tartja szülővárosát, mondván, hogy "nem hisz a fatalizmusban, mint például a természet, a villám és az eső ellenőrizhetetlen voltában", és hozzátette, hogy senki nem mondhatja azt, hogy az összeomlás baleset volt.

"A genovai érzelmi kötődésen túl nagy szenvedést éreztem a hír hallatán. Rögtön az áldozatokra gondoltam, majd utána a sebesült városomra.”

Renzi Piano javaslata az újjáépítésre, modellfotókkal itt érhető el. (szerk.)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások