sebesp | 2018.10.28
Frank Lloyd Wright villáinak újraértelmezése inspirálta a Québec középső részén egy völgyben épült rezidenciát. A tervezők azonban továbbmentek: az épület ott van, de még sincs.

A Chevalier Morales Architectes munkája sejtelmességének hála már a távolból vonzza a szemet a komplex, szögletes tető, amely geometriai kölcsönösséget teremt a környező hegyekkel. A bukolikus, szinte csak a képzeletben létező táji környezet vizsgálatakor Frank Lloyd Wright munkái természetes hivatkozásként kerültek képbe az építészek számára. Különösen az erős vizuális összeköttetések, amelyet lakóépületei esetében a belső és külső terek között Wright teremtett.

A ház erőteljes horizontalitása az egy szinten elhelyezendő funkciók sokaságából következik, hiszen hat hálószobát, két nappalit, négy fürdőszobát és egy három férőhelyes garázst kellett a földszinten elhelyezni.

A tető, több részre bontott síkjaival, szabálytalan szögeivel és vonalaival, az eresztúlnyúlások teljes hiányával a helyszín jellegzetes, egymásba folyó dombjainak geometriai újraértelmezése. A horizontba simulás helyett a tető építészeti párbeszédet kezdeményez a környező tájjal, perspektívája folyamatosan változik a megközelítés irányától függően.

A tető ahelyett, hogy lebegne, egységes egészet alkot a külső falakkal, erősítve a tájban gyökerező egyedi építészeti tárgy benyomását. Belülről kitekintve feltárulkoznak a tető szögletes síkjai, és a központi élettereket egy összetett, sokszögű mennyezet alatt egyesítik.

A különböző vastagságú, sötét színű, durván megmunkált faanyaggal borított külső falakat úgy tervezték meg, hogy mozgalmas és egyedi textúrát hozzanak létre az állandóan változó természetes fénynek a nap folyamán és az évszakok során.

A nyílások tekintetében kétféle megközelítést alkalmaztak az építészek. Az üvegfalakat a teraszok létrehozásához alkalmazott bevágásokba helyezték, míg másutt hagyományos értelemben vett ablakokat használták. Utóbbiak az épületburkolat vonalán kívül állnak, akárha megdöbbent tekintetű szemek lennének, amelyek próbálják elérni és bekeretezni a páratlan látványt. A belső elrendezés tükrözi a homlokzati nyílások stratégiájának kettősségét.

Eredeti geometriáján, a textúra gazdagságán és a környezettel való térbeli kapcsolatokon keresztül a Vallée du Parc Residence építészeti párbeszédet kezdeményezve tisztelettel alkalmazkodik a lírai természeti környezetéhez.

Forrás: v2com
Fotók: Chevalier Morales Architectes

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások