Rajki Diána | 2024.04.22

Az energetikailag általában elavult ún. Kádár-kockák felújításán vagy éppen egy idilli természeti környezetben, rendhagyó térrendezéssel kialakított, a tetőt és a homlokzatot tekintve egységes tömeget alkotó családi házon is jól megtalálja a helyét a modern szálcement pala. Mutatunk két példát!

Az európai életciklusprojekten gazdaságossága miatt egyre gyakrabban alkalmazott pala a vele készülő különböző fedésképeinek és színeinek köszönhetően az épületek változatos szépségéhez is hozzájárul – tetőn és homlokzaton egyaránt. Erre láthatunk egyre több kiváló példát családi házak, középületek, vagy éppen műemléki felújítások körében Magyarországon is. A környezetbarát alapanyagokból készült karbantartásmentes és könnyű síkpala a tetőn éppen úgy a fenntartható épületburok fontos és hasznos része, mint szerelt átszellőztetett homlokzatburkolatként. Gondozásmentessége mellett esztétikája dekorációs elemként is pozícionálja ezt a kül- és beltéren is népszerű korszerű anyagot, ahogy azt a következő kép családi ház esetén is láthatjuk.

Minőségi részletkérdés: pala egy Kádár-kocka felújításán

Nem túl sok kreativitást ígérő, kevéssé modern belső elrendezésű ún. Kádár-kockák felújítása között mindig szívet melengető, ha egy-egy esztétikus megoldás születik. Szekszárdon áll az a példa értékűen átalakított jó hangulatú épület, ahol a minőséget sugárzó látvány fontos része a tetőn megjelenő szálcement palafedés. Földesi Zoltán, építész társaival döntően dél-magyarországi projekteken dolgozik és ritkán kerül a nyomtatóból családi ház terve – ezúttal azonban másként történt. Az eredmény a megbízó és az építész közötti

Az új tulajdonos igényei alapján átalakított és tetőtér beépítést kapott családi ház eredetileg is palával fedett tetőszerkezete helyett is új készült. A pala könnyű fedőanyag, így megfelelő szerkezet esetén a tetőszerkezet átépítését meg lehetett volna éppen úszni, de a tetőtérrel szembeni műszaki elvárások miatt ez nem volt opció. A 40×60 cm-es szürke Swisspearl szálcement pala kettős- vagy más néven angolfedésben került a tetőre. „A kivitelezőnek sem volt kérdése a lekontyolt nyeregtető kialakításával kapcsolatosan. A fedőanyag kiválasztását pedig mindez alapból determinálta, ugyanakkor kellően ízléses is lett az egész. A fehér fekete színvilágba változatosságot hoztak a faszerkezetek természetes, lazúros színükkel.” – mondta el Földesi Zoltán az egyszerű formavilágú házról. A tervező véleménye szerint szerencsés együttállás volt, hogy az igényes kivitelezés, a megfelelő tervezői szabadsággal és intelligens megrendelői magatartással párosult.

Ahol a pala a tömegalkotás eszköze

Idilli természeti környezetben, rendhagyó térrendezéssel és a megbízóval közös döntések sora mentén épült Biatorbágy frissen átalakuló részén az egyesek szerint tobozra hasonlító családi ház, ifj. Szakál Ferenc és Cserháti Csinszka munkája. Az épület elnevezését formája, valamint a homlokzaton és a tetőn megjelenő szálcement pala összképe ihlette, amely ennek köszönhetően egységes tömeget alkot az utca irányából. Ezt egészíti ki a telken talált sóskúti mészkő támfal, valamint a színben ehhez illeszkedő vakolt felületek, így alakítva ki párbeszédet régi és az új között.

A tervezők maguk javasolták a palát a megrendelőnek, aminek egyik oka az épület felső, az időjárásnak jobban kitett résznek védelme és persze esztétikája. A felső palával burkolt épületrész valóban jól mutat, szép kontrasztot teremt a lenti, a síkból hátrahúzott vakolt résszel. Hőtechnikai szempontból is jó választás az átszellőztetett burkolat egy olyan könnyű, kis hőtehetetlenségű anyaggal, mint a pala. Bar a telken is vannak fenyők, a ház mégis a formájáról és megjelenéséről kapta éppen a burkolást végző ácstól a tobzoska nevet.

A családi házon felhasznált Eternit palát a CRLT Solution szállította, amelyhez teljes körű, akár építéshelyi műszaki támogatást is nyújt. A cég márkafüggetlen forgalmazóként minden általa forgalmazott anyag esetén teljes rendszert kínál, így van ez a szálcement síkpalák esetén is, amelyek közül a jól ismert Eternit és Swisspearl (korábban Cembrit) márkák képviseletét látják el Magyarországon. A tetők elengedhetetlen eleme az ereszcsatorna, és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a választék részét képezi. A folyamatot a forgalmazó a logisztikai- és veszélyes hulladék elszállítási szolgáltatásával teszi teljessé.

www.crlt-solution.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások