színkép | 2013.02.02
A 13. Velencei Építészeti Biennále magyar kiállítása és a Breuer Marcell Doktori Iskola ’06-’11 könyvbemutatója

Kiállításmegnyitó és könyvbemutató: 2013. február 15. péntek, 18 óra

Spacemaker - A 13. Velencei Építészeti Biennále magyar kiállítása

A kiállítást megnyitja: Gulyás Gábor a Biennále nemzeti biztosa
Megtekinthető: 2013. március 10-ig

Breuer Marcell Doktori Iskola ’06-’11 könyvbemutatója
Főszerkesztő: Bachmann Bálint DLA
Vince Kiadó, 2012
A könyvet bemutatja: Ferencz Marcel DLA és Sáros László DLA, a MÉSZ elnöke

Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

Bővebben:

Spacemaker - A 13. Velencei Építészeti Biennále magyar kiállítása

Van egy esemény, amely már túlnőtt rendezvény mivoltán és már sokkal inkább fogalomként él az építész szakmai köztudatban a Velencei Építészeti Biennále. A színes építészeti kavalkád nem más, mint – építészeti hasonlattal élve – a világ metszete a kortárs építészetről.
A Giardini magyar pavilonjának installációját – egy országos pályázat eredményének köszönhetően – dr. Bachmann Bálint, a PTE PMMIK dékánja és dr. Markó Balázs rendezhették, de a két kurátor mögött mint tervezőcsapat, a pécsi Breuer Marcell Doktori Iskola hat doktorandusza is részt vehetett, Keresnyei Johanna, Stemmer Andrea, Kósa Balázs, László Zsolt, Németh István és Zilahi Péter.
Az installáció alapgondolata egyrészről igazodott David Chipperfield világhírű építész, a 2012-es Biennále főkurátorának alapgondolatához, másrészről a pécsi doktori iskola és a magyar építészképzés szellemiségéhez is: a lényeg a generációkon átívelő kapcsolatok, a mester-tanítvány viszony és az ebből fakadó friss, fiatal szellemekből kicsírázó gondolat.
A Common Ground (közös alap) hívó szóval megrendezett világkiállításon a magyar pavilon a fiatal, tehetséges építészhallgatóknak adott lehetőséget makettek bemutatásával, hogy megmutassák, mit jelent számukra a tér. A több száz építészeti modell, mint szellemi alapvetések jelentek meg, több száz ember esszenciális gondolata a térről. A valóban inspiratív kiállítási anyag egy meditatív hangulatú térben került elhelyezésre, jelezve ezzel, hogy a jövő a fiatalok fejében gyökerezik. Az alapvetés, amellyel a pécsi építészképzés dolgozik, a világ legnívósabb kiállításán mutatkozott be, sikerrel.


Breuer Marcell Doktori Iskola ’06-’11 könyvbemutató

A kötet a 2003-ban alapított Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar Breuer Marcell Doktori Iskola történetét, az ott végzett félszáz fiatal építész szakmai életét mutatja be, magyar és angol nyelven, gazdag képanyaggal.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások