exkluzív pályázat tervek Csehország múzeum fény Steven Holl

Steven Holl fénytornya nyerte a csehországi gettómúzeum pályázatot


sebesp | 2022.06.14

A tervezett épült a remény és a fény emlékhelye lesz Terezinben.

A Steven Holl Architects a SKUPINA Stúdióval együttműködve nyerte meg a nemzetközi pályázatot a csehországi Terezín Ghetto Múzeum felújítására és bővítésére. A csapat első díjas műve, amely 22 másik projektet múl felül, a remény és a fény új emlékművét javasolja, „Fénytorony” néven.

Terezín egy kisváros Csehország északnyugati részén, amelyet 1780-ban alapítottak katonai erődítményként. A hely a második világháború alatt zsidó gettóként működött, ahol becslések szerint 33 000 ember halt meg. A Terezíni Gettómúzeum 1991-ben nyílt meg azoknak a személyeknek a tiszteletére, akiknek az életét brutális módon elvették tőlük.

A Fénytorony a „Holdbéli táj” című rajzot idézi, amelyet Petr Ginz, az auschwitzi koncentrációs tábor egyik áldozata készített. Az 1928. február 1-jén Prágában született Ginzt a terezíni koncentrációs táborba deportálták, ahol elkészítette ezt az élénk képzelőerőről tanúskodó rajzot, amely a Földet a Holdról ábrázolja. 1944-ben Ginzt Auschwitzba deportálták, és 16 évesen gázkamrában halt meg.

A Terezín központjában elhelyezkedő, reményt sugárzó új jelenlétként tervezett Fénytorony áttetsző utcai homlokzati felülettel és égbetörő szoborszerű tetővel rendelkezik. Steven Holl a tőle megszokott sajátos fényhasználatát hozza a projektbe egy üveg tetőcsúccsal, amely részben prizmás üvegből készült, hogy a napfényt színeit szivárványként törje meg. Éjszaka a torony a város jelzőfényévé válik, áthatolva a sötétben.

Képek forrása: Steven Holl
Rajz: Marcela Steinbachova

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások