sebesp | 2019.04.29

A híres párizsi katedrális leégett teteje megmozgatta az építészek fantáziáját. Lássuk, ki hogyan élné ki kreatív hajlamait.

A Notre-Dame tetőszerkezetének drámai elporladását követően még szinte be sem jelentették a tervezett ötletpályázatot az újjáépítésre, a világ építészei nem tudták visszafogni magukat, máris előrukkoltak néhány szemet gyönyörködtető vagy meghökkentő látványtervvel.

A másolat vagy kortárs kérdésre az építészek mindenesetre röviden megadták a választ: Kortárs! Üvegtetőtől arany lángcsóvákig számos ötlet napvilágra került az építészeti műhelyekből. A tervezők ezzel azon véleményüket fejezik ki, hogy a városok, épületek életútjának természetes eleme a változás, az új körülményekhez való alkalmazkodás.

Tekintettel arra, hogy az adományokból a becsült újjáépítési költség már lényegében rendelkezésre áll, a Notre-Dame-ot a francia főváros szívében minden bizonnyal helyreállítják. De nem lehet már ugyanaz az épület, mint a tűz előtt. Még akkor is, ha a székesegyházat korhű anyagokkal és technikákkal állítják helyre, azok új anyagok lesznek, és nem lehet kibújni annak vádja alól, hogy másolat készült.

A kérdés az, hogy az építészek gondolatai megvalósulnak-e majd, vagy a tűz csupán a tervezők virtuális fiókokjait gazdagító stílusgyakorlatoknak ad apropót.

A Studio Fuksas megoldása egyszerű: egy üvegető.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Mathieu Lehanneur aranyba fagyasztaná a lángokat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A pozsonyi Vizumatelier égigérő huszártoronyról álmodik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vizum Atelier (@vizumatelier) által megosztott bejegyzés,

 

A ciprusi Kiss The Architect eklektikus mixszel örvendeztetné meg a párizsiakat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

kiss the architect (@kissthearchitect) által megosztott bejegyzés,

 

A brazil AJ6 Studiót a színes üvegablakok ihlették meg.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alexandre Fantozzi (@alexandre_fantozzi) által megosztott bejegyzés,

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások