sebesp | 2021.10.15

A fogadóirodák és a szakmai közönség favoritjaival szembe ment a nevezetes díj értékelőbizottsága, és a Grafton Architects egyetemi épületét választotta nyitott, befogadó értékeit hangsúlyozva.

A felsőoktatási épületek tervezésére kidoldozott progresszív új modell, a dinamikus hallgatói „városi ház" – a „Town House”, ahogy a projektet elnevezték – szakszerűen ragadja meg a tanulás szellemét és a közösségi kohézió értékét.

A Grafton Architects céltudatosan demokratikus és nyílt teret tervezett, ahogy a neve is sugallja: Town – utalva az épület polgári dimenziójára, és House – amely az otthon és az összetartozás érzését tükrözi. A kingstoni diákok közül sokan családjukból elsőként vesznek részt egyetemi oktatásban, és ez az épület fontos üzenetet küld nekik, a pedagógusoknak és a helyi közösségnek arról, hogy ez egy olyan hely, ahol mindenkit szívesen látnak és értékelnek.

Az utcától kissé hátrébb húzódó, oszlopsorával a városi paloták hangulatát visszaidéző projekt kiterjeszti a közös használatú zónát, nagyvonalúan elhomályosítja a határt a járdával, és mindenkit meghív: diákokat, helyieket és látogatókat egyaránt. Nincsenek akadályok. A 200 méter hosszú, hatemeletes, mély oszlopcsarnok árnyékot és menedéket kínál, a teraszok és a kertek fölött összekapcsolódó közterületi felületeket hoznak létre. A homlokzat transzparens: nyitott és átlátszó az alsó szinteken – felfedve a járókelő számára a belsejében zajló vonzó tevékenységeket –, a felső szinteken pedig árnyékosabbá válik.

Belül ugyanolyan nyitott és tágas: a felhasználókat és a látogatókat nyilvános fórum fogadja, mely az amfiteátrumhoz vezet. A földszintről felemelkedve az épületen keresztülhalad a tekintet az üregek és lépcsők révén, a társasági és tanulmányi terek irányába. A példaértékű akusztikai kialakítás lehetővé teszi a nyüzsgő nyilvános fórum, a csendes könyvtár, az archívum, a táncstúdió és a színház együttélését, gazdagítva a felhasználók tapasztalatait, élményeit.

A tágas térnek köszönhetően az emberek, a fény és a levegő természetesen áramlik az épületen keresztül, amely termikusan aktivált betonvázat használ az üzemi energiafelhasználás csökkentésére. A rendkívül alkalmazkodó épület kiállja az idő próbáját, és inspiráló környezetet biztosít a diákok, a lakosok és a látogatók számára az elkövetkező években.

„A Kingston University Town House egy életre szóló színház – az ötletek tárháza. Zökkenőmentesen összehozza a diák- és városi közösségeket, progresszív, új modellt hoz létre a felsőoktatásban, amely megérdemli a nemzetközi elismerést és figyelmet.

Ebben a rendkívül eredeti építészeti munkában a csendes olvasás, a hangos előadás, a kutatás és a tanulás elragadóan létezhetnek. Ez nem jelent komoly teljesítményt. Az oktatásnak a jövőnknek kell lennie – és ennek kell lennie az oktatás jövőjének.”  – mondta Lord Norman Foster a RIBA Stirling-díj bizottsága nevében.

A fogadóirodák és a szakmai közönség favoritja a Windermere Jetty Museum (Windermere Móló Múzeum) az Észak-Angliai Lake Districtben, a Carmody Groarke irodától.

Forrás: architecture.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások