hír díj Caruso St. John Architects RIBA Stirling-díj

Stirling-díj 2016: bensőséges találkozások


sebesp | 2016.10.06
Egy kortárs művész magángyűjteménye számára tervezett régi-új épületegyüttes kapta a legjelentősebb brit építészeti elismerést. A szerencsés nyertes a Caruso St. John Architects.

Az egyik legforgalmasabb londoni vasútvonal közvetlen szomszédságában létrehozott épületsor kapta idén a RIBA Stirling-díját. Az egykori színházi textíliákat készítő manufaktúra csarnokait felújították, azokat új épületekkel kötötték össze. A Damien Hirst brit kortárs művész magángyűjteménynek helyet adó Newport Street Gallery három régi vöröstéglás műhelycsarnokot és két új téglaépületet foglal magába.

"A magas színvonalon végigvitt és szakértelemmel részletezett kiállítóhely a legjobb brit építészet bátor és önbizalommal teli képviselője. Caruso St. John megközelítése a műemléki épülettel egyszerre tiszteletlen és érzékeny, aminek eredménye régi és új költői találkozása" – értékelte a zsűri az épületet.

Belül az utca mentén húzódó öt épület egyetlen koherens, fénnyel teli térfolyamként kapcsolódik össze. Az egyszerű és logikus közlekedőrendszert érzéki spirális lépcsők keltik életre.

A magának leginkább galériaprojektjeikkel hírnevet szerzett iroda alapítója Peter St. John ezen legutóbb átadott épületüket mint "a kortárs művészettel való pazar és intim találkozások helyé" aposztrofálja.


Képek:©SP

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások