hír exkluzív Henning Larsen Svédország faépítészet white arkitekter

Stockholmban épül a világ legnagyobb, fából készült városa


sebesp | 2023.06.29

A Henning Larsen építésziroda és a White Arkitekter a Stockholm Wood City-t tervezik, amely a világ legnagyobb, alapvetően fából megvalósított fejlesztése lesz, és a fejlesztők szerint "egy erdő nyugalmával" rendelkezik majd.

A dán Henning Larsen stúdió és a svéd White Arkitekter cég tervei alapján megvalósuló Stockholm Wood City a világ legnagyobb fából kialakított városépítési projektje, ahol a tervek szerint 2025-ben fteszik meg az első kapavágásokat, és várhatóan 2027-ben készülnek el az első épületek.

A projekt több mint 250 000 m2-en terül el, és ezzel a világ legnagyobb faépítészeti projektje lesz. Az építőipar rendkívül fontos a zöld átállásban, mivel az épületek a világ CO2-kibocsátásának 40%-át teszik ki. A Stockholm Wood City a fenntartható építészet és városfejlesztés új korszakát jelzi. A terület 7000 irodahelyiségnek és 2000 otthonnak ad otthont Sicklában, Stockholm déli részén. Élénk, városi környezetet kínál majd munkahelyek, lakások, éttermek és üzletek keverékével.

Korunk faépítési trendje a világ minden táján heves vitákat vált ki annak ellenére, hogy az eddig elkészült projektek gyakran egyedi épületek vagy tömbök. Többek között a The New European Bauhaus az elmúlt években a fából való építkezések fokozását szorgalmazta, de a régi konvenciók és hiedelmek lassították a fejlődést. A faépületeknek számos előnye van, mind a környezet, mind az emberek egészsége és jóléte szempontjából. Amint azt különböző kutatási tanulmányok kimutatták, a fából készült épületek jobb levegőminőséget biztosítanak, csökkentik a stresszt, növelik a termelékenységet és tárolják a szén-dioxidot a használatuk teljes időtartama alatt.

Az iparág jelentős nyomot hagy maga után, és fontos, hogy rövidebb és hosszabb távon is pozitív változást érjünk el ezen a területen. Olyan környezet megteremtése a cél, ahol az ott élők és dolgozók részt vehetnek a jövő városrészeinek kialakításában, formálálsában.

A fa előnyein túl a projekt számos egyéb pozitív környezeti tényezőt is tartalmaz. Az irodaterületek magas aránya arra adott válasz, hogy Stockholm belvárosától délre kevés a munkahely, ezzel sokak számára lerövidül az ingázási idő. Az országban, ahol az energiaellátás és a hatékonyság nemzeti szinten előkelő helyen szerepel, a projekt a saját termelésű, tárolt és megosztott energiára fog összpontosítani. Az Atrium Ljungberg az erőforrás-hatékony építési módszerekbe és a körkörös anyagfelhasználásba való befektetéssel  a városfejlesztő szerepét szándékozik újrafogalmazni. Céljuk, hogy az innováció katalizátorai legyenek, mint svéd társai olyan iparágakban, mint a technológia, a gyártás és a kiskereskedelem.

Forrás: Atrium Ljungberg

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások