sebesp | 2023.09.22

Kevés mozgástere maradt ugyan a luxustársasház építészeinek, kreatív megközelítéssel mégis mozgásba tudták lendíteni a merev hasáb tömegre predesztinált épületet.

A Golf Apartments egy luxus kategóriás lakóépületet tervezett a görögországi Glyfada híres golfpályája mellett. A két szomszédos épület közé beszorított telek kevés mozgásteret ígért. 

A helyi tervezési előírások adta korlátok kivetítésével az építészek egy a tömeget behálózó drótvázat hoztak létre, amelyből kifejlesztették az épület tagolt formáját, az utcára néző homlokzat játékos geometriáját.

Az ívelt erkélyek váltakozó irányvonallal élénk, divatos ritmust teremtenek a homlokzaton. Ez a ritmus az egyébként sík oldalhomlokzatokra is tovább terjed, az épület építészeti kifejezését ugyanabba a tervezési nyelvbe helyezi, miközben dinamikus megjelenést kölcsönöz az építészeti tömeg számára.

Az erkélyek építészeti nyelve újra felbukkan az épület külső falain. Az íves üvegezéssel átfordított golfpálya felé néző sarok a környék nevezetességére utal.

A hullámzás érzékeltetését a tervezés során következetesen végigvitték a Omniview Design tervezői. A penthouse lakás dupla magasságú lakótere is ezt hangsúlyozza. A nyitottság érzését a földszinten a szomszédos privát kerthez kapcsolódó dupla magasságú belső tér biztosítja.

A belső térben a függőleges lamellákat funkcionális árnyékoló eszközként használják, amely kiemeli a geometria függőleges elemét. Az elegancia általános érzetét fokozza az egyedi tervezésű tér – elválasztók és bútorok – olyan anyagok kombinálásával, mint a fa és a márvány.

Képek: v2com / Panagiotis Voumvakis

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások