sebesp | 2015.02.07
Két egymásba fonódó spirális lépcső, mint két pörgő-lebegő szalag alkotja a japán esküvői kápolna merész tömegét.

Mintha pillanatfelvétel készült volna szalaggyakorlat közben, olyan könnyeden áll a zölddel borított hegyoldalon a Hiroshi Nakamura tervei alapján elkészült kápolna. A két szabadon futó, majd legfelül összesimuló fehér spirál az ifjú pár életének összefonódását jelképezi. A szalagokba rejtett két lépcső vezet fel 15,4 méter magasba, az egyébként csak üveggel határolt épület tetejére, ahonnan remek kilátás nyílik a Szeto-beltenger szigeteire.

“Akárcsak két kanyarokon és fordulópontokon keresztül haladó élet mielőtt egyesülne, a két spirál teljesen eggyé válik legfelül, hogy egyetlen gyűrűt formáljon.” mondja Nakamura. A házassági ceremónia az üvegezett kápolnában történik, ahol széksorok között vezet az út az oltárhoz. Az esküvő a tetőn fejeződik be, ahol a két külön útvonalon felvezető lépcsőn összetalálkozik érkező menyasszony és vőlegény összetalálkozik. A fogadalomtétel után az ifjú pár már együtt ereszkedik le a Szalag Kápolna (Ribbon Chapel) tetejéről.

A szimbolikus jelentéstartalom mellett a kettős lépcső a könnyed szerkezet stabilitásában is szerepet játszik. A spirálok egymást támogatják vízszintesen, míg 10 centiméter átmérőjű acél oszlopok biztosítják a függőleges teherhordást. Az ARUP mérnökiroda tervei alapján készült szerkezet tartóoszlopait megdöntötték az építés idején, már a gravitáció állította őket függőlegesbe mikor a teljes szerkezet elkészült és az ideiglenes megtámasztásokat eltávolították.

Forrás: www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások