sebesp | 2016.04.26
Az első világháború mintegy 662 ezer magyar áldozatának kíván egy új, központi emlékművel tisztelegni a kormány. A tervekre és a helyszínekre a neten lehet szavazni.

A következő két hétben internetes szavazáson nyilváníthat véleményt a nagyközönség az első világháború magyar katonaáldozatai előtt tisztelgő központi emlékmű ötletpályázatára beérkezett félszáz tervről – jelentette be kedden Budapesten sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence azt mondta: szinte minden más európai országban van ilyen központi emlékhely, vidéken pedig számos obeliszk, emlékmű állít emléket az ottani hősöknek. Utalt arra, hogy az első világháború 662 ezres magyar katonai embervesztesége kétszerese a második világháborúénak.

"Aki az életét adta a nemzetért, az méltán tarthat igényt a nemzet emlékezetére, kegyeletére" – fogalmazott az államtitkár, aki azt mondta, nem konkrét tervpályázatot, hanem ötletpályázatot írtak ki, de az eredmény fontos jelzés arról, hogy a legtöbben milyen jellegű emlékművet és hol látnának szívesen.

A netes szavazásra létrehozott oldalra feltöltött tervek különböző budapesti helyszíneket érintenek, és stílusukban is nagyon eltérőek. Szavazni május 10-ig itt lehet a tervekre.


Forrás: HVG.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások