hír épületek Kína Sencsen

Szellemlakópark a felhőkarcolók árnyékaban


sebesp | 2016.09.20
Falként veszik körbe a lakótornyok a kínai nagyvárosban a sorházas lakóparkot, amit soha nem sikerült befejezni.

A kínai Sencsen a hetvenes évek óta a bolygó egyik leggyorsabban fejlődő városa, ma pedig a világ legnagyobb elektronikai gyártóinak üzemei húzódnak a közelben. A földből sorra emelkednek ki a felhőkarcolók és lakónegyedek, de a projektek közül korántsem mind zárult sikerrel – például a kilencvenes évek elején épült, angol sorházakra emlékeztető, harmincezer négyzetméteren elterülő villanegyed sem, amely százhuszonnégy otthont foglalt volna magában.

A két hálószobás lakásokért 3,6 millió jüant (mai árfolyamon 149 millió forintot) kértek volna, ami a területen nem számított volna túl magas árnak. A projekt azonban sosem zárult le – a beruházónak egyszerűen elfogyott a pénze –, a félkész épületeket pedig sorsukra hagyták. Az azóta eltelt több mint két évtized során az épületeket lassan visszahódította a természet, de néhányukba környékbeli gazdák költöztek, a házak közti területet pedig termőföldként hasznosították.

A sencseni építésügyi hatóság egyik munkatársa az elhagyatott házak lebontásáról beszélt, hozzátéve, hogy a területen egy parkot és egy iskolát létesítenek majd.

Forrás: 24.hu
Fotók: Huanqiu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások