hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA magyar építési piac ibuild

Szerény harmadik negyedév az építőiparban

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2021 Q3


buildecon | 2021.11.15

A második negyedévet jellemző számottevő növekedés után jelentősen mérséklődött az építőiparban megkezdett kivitelezési munkák értéke hazánkban július és szeptember között az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint.

Bár összességében még így is magas maradt az év első három negyedévét jellemző Aktivitás-Kezdés mutató a kiugróan jó második negyedévnek köszönhetően. Az iBuild projekt- és cégadatbázisban szereplő beruházások alapján összesen több mint 2 ezer milliárd forint értékben indultak el építési munkák a szektorban. Az év első 9 hónapját jellemző Aktivitás-Kezdés mutató nem csak a 2020-ast, de a 2019-est is meghaladta, előbbit 24, utóbbit 4%-kal. 

Akárcsak az egész építőipart, a magasépítéseket is gyengébb harmadik negyedév jellemezte. Az Aktivitás-Kezdés mutató elmaradt a jól sikerült első két negyedéves szinttől, bár a 2020 azonos időszakához képest  magasabb összegben kezdődtek meg kivitelezési munkák a szektorban. Összességében az év első 9 hónapjában a magas számokat hozó első félévnek köszöhetően közel 1500 milliárd forint volt az Aktivitás-Kezdés mutató értéke, ami a 2020 január és szeptember közötti időszakhoz képest 24%-os növekedést jelentett, de jelentősen meghaladta a korábbi évek azonos időszakát jelemző szinteket is. 

A gyengébb harmadik negyedév a társasházi lakásépítések és a nem lakáscélú magasépítések esetében is megfigyelhető volt. Utóbbiaknál azonban a második negyedév magas Aktivitás-Kezdésének köszönhetően a január és szeptember közötti időszakban megkezdődött építések összege meghaladta a korábbi években megfigyeltet, a 2020-ast 31, a 2019-est 36%-kal. Az építési fázisba lépő projektek között található 2021 3. negyedévében például az Észak-Közép Budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjének felújítása. De megkezdődött több irodaház és ipari-raktárlétesítmény építése mellett (ezekről később részletesen írunk) például az Aria Residences hotel kivitelezése is,  illetve a Szekszárdi Tudásközpont építése.

A társasházi lakásépítési szektorban a gyenge második negyedévet követően a harmadik még kisebb Aktivitás-Kezdést hozott, az első 9 hónapban elindított kivitelezések értéke csak 14%-kal haladta meg az egyébként is rosszul sikerült 2020-as év azononos időszakát jellemzőt, és messze elmaradt az előző évek szintjétől.

mélyépítések esetén is visszaesést hozott a 2021-es harmadik negyedév, a kiemelkedő második negyedévet követően töredék összegben indultak el kivitelezések a szektorban- derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. Ez a jelenség pedig az út- és vasút, valamint a nem út- és vasút mélyépítésekre is igaz volt. Az első 9 hónap mélyépítési Aktivitás-Kezdés mutatója így ugyan meghaladta a 2020-as azonos időszakit (+15%), de jelentősen elmaradt az előző éveket jellemzőtől. Az elindult legnagyobb mélyépítési projektek között található a 260-as főút Sajószentpéter és Berente elkerülő szakaszának építése, valamint a 37-es számú főút Gesztely és Szerencs közötti szakaszának munkálatai.

Kiegyenlítettebbek lettek területileg a megindult kivitelezések. 2021 harmadik negyedévében arányaiban a legtöbb kivitelezés a keleti régiókban indult, de összességében az első 9 hónapban a megkezdett építkezések összértékéből a legnagyobb aránnyal a nyugati régiók rendelkeztek, amelyek részesedése meghaladta a korábbi éveket jellemzőt. Összességében a január és szeptember közötti időszakban a legkevesebb kivitelezés Kelet-Magyarország kezdődött meg, a harmadik negyedéves növekedés ellenére. 

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye: iBuild (projektkutatás és a projektadatbázis), Eltinga + Buildecon (mutatószámok kialakítása és az aggregálást végző algoritmusok). Bővebb információ: info@buildecon.com

A cikket írta: Tancsics Tünde, Eltinga

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások