hír belsőépítészet

Szirmay Zsanett lenyűgözte Bécset – a magyarokat pedig egy utópisztikus eszköz


Csépé | 2014.10.02
Még az Orf visszafogott kritikusa, Simon Hadler is elismerően ír a Mome Bécsben látható, egyszerre multimédiás és több történelmi réteget megmutató csodálatosan szép installációjáról. A bécsi Design Week díszvendége Magyarország, ami jó alkalom a körülnézésre odakint, akár egy dizájnbútor cégnél.
Soundweaving – azaz hangszövés címen állított ki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Design Intézete hallgatója a Mome Laboratory keretében. Szirmay Zsanett előbb a keresztszemes hímzésmintát alakította lyukasztásmintává, majd az így létrejövő csíkokat zengőfésűs zenedobozzal szólaltatta meg. A hallgatói munka idehaza is kapott elismerést: bekerült a tavalyi év legizgalmasabb hazai designprojektjeit bemutató Magyar Design Évkönyv 2013 című kiadványba. A továbbfejlesztett egyetemi munkához szakértőként és a hanganyag alkotótársaként csatlakozott Tárkány-Kovács Bálint, Junior Prima Díjas zenész-zeneszerző. Az – egyébként jelenleg üresen álló, és állítólag hamarosan kaszinóvá alakítandó – Schwarzenberg-palota (melléképületének) legfelső emeletén látható kiállítás a Design Week szerintem legszebb alkotása, de emellett sok ötletes, friss alkotást is láthatunk az emeleten. Egy szinten lejjebb távolkeleti alkotók – helyenként eléggé körmönfont – alkotásai adnak kontrasztot, míg a városban szerte dizájnboltok, vagy éppen dizájnbútorgyártók – mint a Bene – csatlakoztak a rendezvényhez. Utóbbi cég szervezésében láthattuk az angol designer, Tom Lloyd prezentációját a Parcs termékcsaládról – benne új elemekkel –, amit október 9-én este a Fugában a magyar Design Hét keretében bárki megtekinthet élőben is! Lloydék a városi parkokhoz, zöld szigetekhez hasonló új munkakörnyezetet hoztak létre pár éve, helyenként afrikai elemeket is belekeverve, mely most kissé kiegészült.
Annál újabb a Bene „Nice Wall” nevű eszköze (a kifejlesztésben részt vett a We-inspire), mely egy brain-storming fal. A digitális fal legizgalmasabb kiegészítője az a Blue-tooth toll, mellyel a megfelelő papírra írva egyetlen mozdulattal tudjuk a jegyzetet, firkát a digitális falra tenni, amiből aztán akár prezentációt, akár pdf dokumentumot menthetünk, és akár a résztvevők gépére küldhetjük közvetlenül a falról. Az alábbi videóban ez 1:21-től látható (kicsit vágva), a helyszínen nézve ez is lenyűgöző volt – majdnem annyira mint a keresztszemes kiállítás…
(x)A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások