cikk

Szokatlan formavilág esetén megoldás az előregyártás


d.adel | 2019.11.20

Az élőmunka csökkentését elősegítő technológiák egyre nagyobb teret nyernek a manapság tapasztalható szakemberhiányos időkben. E lehetőséget kiaknázva épült a győri Marcal park nevű lakótömb is, ahol a felszakadó beépítés elképzelését könnyítette az előregyártás.

A Gádor Kft. saját beruházásában, mint beruházó és kivitelező adott megbízást a CAN Architects Építésziroda Kft.-nek, hogy Marcalváros II. városrészén tervezzen többlakásos lakóépületet. A Gádor Kft. által épített 40 lakásos ház kapta a Marcal Park nevet. Ez a győri épület egy lakópark része, amelyben összesen hat új beépítésű, egymással harmonizáló ingatlan található – közel 350 lakással. Ezek közül a Marcal Park megépítésének részleteit nézzük most meg.
A Marcal Park lakásai minőségi anyagokból készültek, de a magas elvárások az esztétikai megjelenés kapcsán is érvényesültek. A CAN Architects hat építésze számára a közösség egymást alakító minősége is fontos szempont, és ez érvényesül is a házon.

Központban a lakhatóság
A projektnél látható felszakadó beépítés jellemzője, hogy az épületek a környezeti hatásokra reagáló formált "tárgyakként" jönnek létre, annak érdekében, hogy a kortárs lakhatási igények mentén tervezett otthonok a környezetükkel összhangban legyenek – árulta el Élő József felelős tervező. A CAN Architects fiatal építészcsapatként – mint az esetünkben is látszik – a szakma szerteágazó lehetőségeit keresi. A Marcal Parknál mindezek jegyében az erdő felé nyitott építés vált jellemzővé.
 A lakások különböző méretekben épültek, így mindenki megtalálhatja az elvárásaihoz leginkább passzolót. A lehetőségek a 38-45 m2 es kislakásoktól, az 53-68 m2-es közepes méretű lakásokon át, a nagyméretű 100-110 m2-es lakásokig terjednek. A legfelső szinten a lakások mindegyike 100 m2 körüli lakás tágas, 45 m2-es terasszal.  A tervezés során a közös terek is úgy lettek kialakítva, hogy azok is az otthon érzetét nyújtsák.
A Marcal Park kivitelezéséhez is magas minőség párosul, így hozva létre egy különleges és értékes ingatlant. Lássuk, hogy az előregyártás hogyan gyorsította fel a munkálatokat!

Pontosság és gyorsaság a kivitelezés során
Az építészek munkáját nagymértékben segítették a Leier előregyártással készült anyagai – mint tudjuk, az idő is érték. A Marcal parknál előregyártással készült többek között az épület egyedi geometriájához igazított összes födém, beleértve az erkélyeket és a gangokat is, a teljes mélygarázs, a liftakna és a lépcsők is. Az előregyártott egyedi paneles építési technológia újszerűségét a fordított folyamat jelenti: az előregyártandó elem a tervezőasztalról érkezik egy konkrét projekthez kapcsolódó geometria igényében.

A szakembereket ezúttal a geometriai kialakítás és az egyéb szerkezetekhez való kapcsolódás állította nehézség elé, de az említett innováció a projekt pontos kivitelezését és az ütemterv tartását is elősegítette.

Előregyártás a gyakorlatban
Ha tervezőként megbizonyosodunk arról, hogy az épület műszaki igényeihez például az előregyártott beton kéregfal- vagy panelfödém a megfelelő, a Leier mérnökei segítenek a technológiai lehetőségek kihasználásában, illetve a készülő elemek optimalizált meghatározásában. A cég által készített gyártmány-terveken már meg is jelennek a szerelvényezést segítő elemek vagy födémek esetén a tervezett áttörések. Ez pedig nem csupán az épület használata, de az elemek szállítási- és beépítési gyorsasága tekintetében is fontos.
Szakemberként láthatjuk, hogy az innováció azért is hasznos, mert a gyártás tekintettel van a megrendelési határidőre, a kivitelezés csúszása gyakran így kerülhető el. Ezzel a jövőbemutató műszaki megoldással tehát csökkenthető az élőmunka igénye és felgyorsítható az építkezés, amit a mai elvárások és piaci körülmények kifejezetten szükségessé tesznek.

További információt a Leier oldalán talál.

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások