hír épületek cikk bővítés David Chipperfield felújítás Királyi Művészeti Akadémia London Picadilly Royal Academy of Arts

Szombaton, május 19-én nyílik meg a felújított és kibővített londoni Királyi Művészeti Akadémia


d.adel | 2018.05.16
Megalapításának 250. évfordulójára megújult és kibővült a londoni Királyi Művészeti Akadémia (Royal Academy of Arts), amely szombaton nyílik meg a látogatók előtt.

A világhírű brit építész David Chipperfield irodája által tervezett nagyszabású átalakítás nyomán 70 százalékkal több közteret kapott az intézmény, hat új galériával, egy előadószínházzal, egy oktatási központtal, két stúdióval, új étteremmel és kávézóval. Az 56 millió fontból (20 milliárd forint) megvalósult felújítás, kibővítés nyomán lehetővé válik, hogy az eddig évi hat nagyszabású kiállítás helyett kilenc várja majd a látogatókat.

A tíz éven át folyó munkálatok során nemcsak felújították, hanem egy fedett híddal összekapcsolták az intézmény két épületét, a Picadillyn álló, neoreneszánsz stílusban épült Burlington-házat és a mögötte lévő, az akadémia építész-, szobrász- és festőiskolájának helyet adó Burlington Gardenst.

Az új kiállítóterek lehetővé teszik, hogy az intézmény gazdag, 46 ezer darabból álló gyűjteményét először mutassák be; Michelangelo, Constable és Gainsborough alkotásai, valamint a Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című művéről készült páratlan 16. századi másolat saját galériát kap az épületegyüttesben – olvasható az intézmény honlapján.

Az új galériákban lehetőség nyílik arra is, hogy az akadémia tagjai önálló kiállításokon mutatkozzanak be, az új Gabrielle Jungels-Winkler Galéria kizárólag kortárs képzőművészek és építészek munkáira összpontosít, első kiállításán Tacita Dean brit vizuális művész tájképeivel ismerkedhetnek meg a látogatók, szeptembertől Renzo Piano világhírű építész páratlan karrierjébe ad betekintést egy kiállítás.

A Királyi Művészeti Akadémiát III. György brit király alapította 1768-ban. Első elnöke a kor híres portréfestője, Josua Reynolds volt. Tagjai között voltak olyan világhírű angol festőművészek, mint Gainsboroguh, Constable, Turner.
Az intézmény június 12-én megnyíló Nyári tárlata is a 250. születésnapot állítja középpontba. A The Great Spectacle című kiállítás 90 festmény, 25 szobor és papíralapú alkotás révén fogja végigkalauzolni a látogatókat a brit művészettörténet elmúlt negyedévezredén.

(MTI)

Képek forrása: Designboom

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások