hír épületek cikk

Szőrös felhőkarcoló a megoldás?


sebesp | 2015.03.16
A városokban felállítandó épületek rojtjai ugyanis a szél kinetikus energiáját kihasználva, a piezoelektromosság elvén termelnek majd áramot. A svéd Belatchew cég fejlesztése ezzel megoldást jelenthet a városi szélenergia-hasznosítást mindeddig gátoló helyhiányra és biztonsági problémákra, a nem mindennapi dizájnról nem is beszélve

A Belatchew Lab Architecture különös ötlettel állt elő, mely áttörést jelenthet a városi szélenergia farmok bővítése terén. A svéd cég olyan felhőkarcoló tervével rukkolt ki, mely egy spirális vasszerkezetként nyúlik a magasba, a fémhálót pedig teljes egészében szalagok borítják. Ezeket a szél folyamatosan mozgásban tartja, az épület „szőrei” így veszik át, és továbbítják a légmozgások által gerjesztett energiát.

A projekt ezzel a megoldással választ adhat a városi szélenergia-hasznosítást eddig visszafogó három fő problémára. Egyfelől megoldódik a szélturbinák telepítését ellehetetlenítő helyhiány, hiszen a hagyományos szélturbinák felállításához legfeljebb elvétve találni elegendő területet a városokban. Másfelől megszűnik minden olyan biztonsági rizikó is, ami a propellerek működése nyomán az embereket és a vagyontárgyakat érinti. Harmadszor pedig, a szőrös felhőkarcoló jóval halkabban is működik a propellereknél, a minimális „susogástól” eltekintve hangtalan a metódus. Az építmény pozitív mellékhatásként amellett, hogy reflektál ezekre a hiányosságokra, komoly dizájn elemet is jelent a köztereknek.

A Belatchew mostani kezdeményezésében az 1997-ben lezárt Söder Torn projekt kiterjesztését láthatjuk. A cég által korábban a Stockholm-i Södermalm-on felállított építményt ugyanis végül 14 emelettel alacsonyabbra építették az eredetileg tervezettnél, holott a magasságnak, mondanunk sem kell, meghatározó szerepe van a metódusban a minél nagyobb légmozgás kiaknázása okán. Ennek a ’97-es projektnek új lendületet adva a susogós felhőkarcoló ötlete kiterjeszthető lenne akár a nagyobb luxusszállodákra és üzletközpontokra is. Ezeket persze nem borítanák be teljesen szalagokkal, de néhány tucat, esetleg párszáz eszköz felszerelésével már legalább részben szélenergiából fedezhetnék energiaszükségletüket ezek az épületek.

A korábban Farzad Safaei professzor kidolgozott hasonló rendszerről és további részletekről ld. a forrásoldalt:

forrás: chikansplanet.blog.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások