sebesp | 2022.10.23

Csonkagúlák játékos halmazából formál új tájelemet a nyugod vízparti környezetben épült étterem.

A Metasequoia Grove étterem Kínában, Shanwan falu nyugati végén található Suzhou vidékén, a Jiangnan régió tipikus vízparti falujában, Taihu hatalmas mocsaras síkságán. A GOA (Group of Architects) építész iroda egy alacsony beépítésű szabadidőközpont komplexumának első építési ütemeként tervezte meg az épületet. Az étterem egy kisebb bankett-teremként is funkcionál különféle nyilvános rendezvények lebonyolítására. Ahelyett, hogy csupán funkcionális építmény lenne, a projekt inkább egy új táji elemként formálódott, amely beleolvad természetes környezetébe, és végül a természet részévé válik. Örömteli pillanatok megélésére alkalmas teret kínál a víz mellett, békés természeti élményeket, ahol az építészet a táj látványának újszerű megélését teszi lehetővé.

A helyet körülölelő kínai mamutfenyő (metasequoia) liget, amely a hatalmas vízfelület mellett áll, az egyetlen természeti elem ezen a sík területen. A mamutfenyők formáit a tervezők elvonatkoztatták, és tisztán geometrikus építészeti nyelvre fordították. Az így kidolgozott csonka gúla formákat moduláris inspirációként alkalmazták a a Metasequoia Grove étterem tervezéshez. A piramis alakú modulok három léptékben kis-közepes-nagy moduláris rendet alkotnak a négyzet oldalhosszának 2:3:4 arányában. Három különböző léptékű modul keveredik és alkot halmazt, folyamatos lombkorona-struktúrát alkotva, amely egy mesterséges erdőprofilt követ a természetben, hogy szimulálja a természetes anyagok generatív folyamatát.

A lombkorona teljes magassága 12 m alatt van. Minden egyes modul tetején egy tetőablak található, amely lehetővé teszi a természetes fény mérsékelt bejutását az épületbe. A tetőzet három rétegre oszlik: egyedi perforált alumínium panelek külső rétegként, textúrák a mamutfenyők réteges koronájaként, üveg, mint a középső réteg, amely nagyobb fényerőt biztosít, a belső réteget pedig lamellás fapanelek borítják. A lombkorona ereszei egységesen 2,7 m-re süllyesztettek, és egy vízszintes körvonalat kereteznek a vizes élőhelyek tájáról, amely a hagyományos kínai festmény képzeletének nagyvonalúságát és nyugalmát hordozza magában.

A lombkorona könnyedségének hangsúlyozása érdekében az étterem külső teherhordó oszlopait összesen 10-re minimalizálták, a fedett tér köré rendezve. A zárt tér feletti tetőzet teherhordó oszlopait 3-3 karcsú acéloszlop csoportja képezi, melyek egyenként külön-külön 10 cm átmérőjűek. Csak 11 darab 15 cm átmérőjű acéloszlop van a külső terasz szélén az eresz alatt.

A dizájn egy sor stratégiát alkalmaz a belső és a külső közötti átláthatóság maximalizálására, a határok eltörlésére. Például az éttermi tér konzisztens burkolóanyaga az eresz alatti teraszig lehetővé teszi a tér kiterjesztésének érzetét a terasz felé, amely egy periférikus, végtelen vízfelület képéhez kapcsolódik. Ez a meglévő víztesttel integrálva teremt koherenciát az építészet és a természetes vizes élőhely között. Ezenkívül a padlótól a mennyezetig érő ablakok, amelyek szélessége meghaladja a 2 métert, és a keskeny keretek is fokozzák a tér nagy vizuális nyitottságát.

Forrás: www.v2com-newswire.com, Képek: IN BETWEEN

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások