épületek

Falu a tájban ez a szlovén uszoda


sebesp | 2019.11.22

Geometrikus kupolák halmazával képez új környezeti alakzatot a ljubljanai Enota iroda családi wellness központja.

A ljubljanai székhelyű Enota stúdió a szlovéniai Terme Olimia gyógyfürdő felújítása során egy korábbi szabadtéri úszómedence helyére épített egy fedett medencét, amelynek geometrikus, tölcsérszerű tetőszerkezete robusztus tájat alkot.

A Terme Olimia gyógyfürdő új fedett medencéjét úgy tervezték, hogy a környező vidéki, magastetős házak által meghatározott épített környezetbe olvadjon.

A korábbi, 1980-as években épült víziparkot több lépésben korszerűsítik, a projekt a Termalija Family Wellness nevet viseli. Fontos építészeti törekvés volt a létesítményt jobban összekapcsolni a környező tájjal.

Az új medence a korábbi kültéri medencét váltja fel, amelyet annak idején mobil fedéssel szereltek fel a téli használatot biztosítandó, de túl bonyolultnak bizonyult ahhoz, hogy a gyakorlatban valaha is kipróbálták volna.

A komplexum korábbi bővítéseit nagyrészt föld alatt alakították ki, a hullámzó zöld tetőre helyezett kerek felülvilágítókkal becsalva némi természetes fényt, a nagy medence lefedése azonban jelentős fesztávot igényelt, mely nehezebben lett volna megoldható földtakarással.

A tervezők a környező természeti táj helyett a környező falusi épületek alkotta struktúrát vették kiindulópontnak. Kisebb szegmensekre bontották a nagyméretű lefedést, melyek a környező házak tetőhalmazát visszhangozzák. Az egész tető kissé megemelve, látszólag egy szabálytalan tört vonalon körbefutó üvegfalon nyugszik. Az innen érkező megvilágítást az esetlegesen egymáshoz illeszkedő tetőgúlák tetején lévő bevilágítók egészítik ki.

A tető tördelt geometriája belülről mozgalmas, fával borított mennyezetet eredményez. A tető geometriája lehetővé tette a fesztáv minimális szerkezeti támaszokkal történő áthidalását is, minimalizálva a medencetér alaprajzi kötöttségét, nyitott és könnyed érzetet keltve.

A medencét szobrászi módon formált ​​betonelemekkel egészítették ki, amelyek növények elhelyezésére szolgálnak, nyáron a külső tér érzetét nyújtva, télen pedig zárt, belső teret alkotva.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások