sebesp | 2023.08.17

A Nevadai Sivatagban minden évben megrendezik a Burning Man Fesztivált, mely szabályosan felégeti a nyomait az esemény végeztével.

A Burning Man Fesztivál művészekből, alkotókból és közösségszervezőkből álló globális ökohálózat, akik együtt hoznak létre művészeti alkotásokat, eseményeket és helyi kezdeményezéseket szerte a világon. A legismertebb, hogy emberek tízezrei gyűlnek össze évente, hogy megépítsék a Black Rock City-t, a részvételen alapuló ideiglenes metropoliszt a nevadai sivatagban. A rendezvényre a szabadságban, önrendelkezésben, természetszeretetben hívők gyűlnek össze minden évben. A szabadság, függetlenség megélésére nem is lehetne alkalmasabb hely, mint a sivatag végtelenje. 

Temple of Heart néven az idei hivatalos templom egy teljesen fából készült építmény lesz, amelyet Ela Madej és Reed Finlay tervezők alkottak. A fesztivál szervezői minden évben új tervet választanak.

Madej és Finlay egy tizenkét szögű alapra ültetett templomot képzeltek el, amelynek élei összefutnak a 12 méter magasan lévő csúcsponthoz érve. A tetejét egy 24 méter magas torony koronázza. Az építmény egy fejjel lefelé fordított sivatagi virágra emlékeztet, amelynek szára az ég felé mutat. 640 darab áttört fapanellel burkolják majd, amelyekbe CNC gépekkel csipkeszerű mintákat faragtak, 10 különböző virágminta formájában.

Az építményt meditációs és gyászhelynek tervezték, valamint arra, hogy összehozza az embereket építés közben és a befejezés után is. A templom közepén lesz a szívkamra, amely a központi oszlopot fogja tartani. Az oszlopot úgy alakították ki, hogy virágokkal díszítsék, Madej és Finlay pedig arra biztatták a látogatókat, akik a világ minden tájáról érkeznek majd, hogy hozzanak magukkal virágot az "oltárra". A templom körül egy külső gyűrű lesz, amely szintén 12 ágú csillagként van elrendezve, négy kapuval, amelyek bevezetik a látogatókat az udvarra.

A projekt nagy részét a csapat kaliforniai, oaklandi létesítményeiben építik meg, majd a nevadai Burning Man helyszínre, Black Rock City-be szállítják. Ott több mint két hétbe fog telni, amíg a helyszíni önkéntesekből álló csapat felépíti a templomot, amelyet a fesztivál végén felégetnek.

1991 óta rendezik a fesztivált a Nevada sivatag mélyén, mely non-profit szellemiségéről és projektjeiről vált híressé. Az esemény elnevezése a záró ceremóniából ered, amikor egy nagy, fából készült szobor, az Emberként emlegetett szimbolikus műalkotás elégetése, amely a rendezvény utolsó előtti éjszakáján történik. Az egykor a bohémek és mindenféle szabad szelleműek földalatti összejövetelének tartott Burning Man azóta a közösségi média influencerei és hírességek is célba vették.

2022-ben több mint 80 000 ember zarándokolt el az ideiglenes városba. A Burning Man Fesztivál a vallás nélküli összetartozás ünneplése. Nem állít (mű)emléket önmagának, helyette az élmény az emlék azok számára, akik részesei lehetnek az eseménynek.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások