cikk

Teret és értéket is növel a tágas erkély


d.adel | 2019.09.20

Az erkélyek, balkonok szinte elengedhetetlen „kellékei” a lakásnak, bár zsaluzásukat tekintve éppen ezek az egyik legnagyobb kihívást jelentő részei az építkezésnek – állítják a szakemberek.

A modern technológiáknak köszönhetően azonban ezek a tágas, szabad terek is készülhetnek gyorsan és egyszerűen, mégpedig előregyártással.

A Leier előregyártott technológiás erkélyeivel mindenki jól jár, hisz nagyméretű kivitelben jelentősen emelik a lakás értékét, a kivitelezés pedig hamar és szakszerűen készül el.  Példaként nézzünk meg két győri projektet, majd vegyük sorra azok műszaki megoldásait!
 
A Tópart Ligeten épülő 21 lakásos társasház közül 15 a tóra néz, 6 pedig oldalról biztosít rálátást a vízfelületre, így adott a nyugodt környezet, amelyet a tágas, komfortos erkélyekről csodálhatnak a lakók. Az építkezéshez a szakemberek a Leier termékpalettájáról ezúttal kéregfödémeket, kéregfalakat, előregyártott lépcsőket, téglákat és teljesen előregyártott tömör erkélylemezeket használtak fel.
 
A Rózsa Liget társasház Szabadhegy városrészben terül el egy csendes, családbarát övezetben. A népszerű városrészben épülő otthonokat vonzóvá teszik a világos terek, és az azokhoz tartozó nagy erkélyek, amelyek előregyártott mesterpanel kialakításukkal a beépítéskor sem jelentettek bonyolult feladatot a kivitelezőnek.
A projektek praktikus és modern kivitelezését látva nézzük meg azok műszaki megoldásait. A technológia a lakók és a szakemberek számára is érzékelhetően felgyorsítja a kivitelezést, de jó tudni, hogy az előregyártott erkély több módon is készülhet!

Jó lehetőségeket kínál a kéregfödém

Ha kéregfödémről van szó, akkor érdemes megjegyezni, hogy ezekbe a rendszerekbe előre beépíthetők a gyártók hőhídmegszakító kosarai, így a munkálatok folyamán elegendő az elemeket egy előre elkészített alátámasztásra helyezni.
A helyszínen gyorsul a kivitelezés, hisz így már nem kell elvégezni az alsó vasszerelést, mivel azt a kéregfödém tartalmazza. További előnyt jelent, hogy nem kell kimérni az erkély kontúrját, a Leier elemek ugyanis megvezetik azt. Azt viszont ne feledjük, hogy az elemek széleit külön be kell zsaluzni.

A gyorsaság fokozható

Arra is van lehetőség, hogy a Leier üzemeiben kéregfödémet kiegészítsenek egy cementlap peremzsaluval. Ezt a peremzsalu elemet már méretre vágva teszik a gyártóasztalra, amit később a kéregfödém öt centiméteres betontálcájával egyben bebetonoznak.
Ennek köszönhetően a kivitelezés során már nem szükséges az erkélylemezek szélét külön bezsaluzni, illetve jelentősen csökken az élőmunka igénye azzal, hogy nem kell a peremzsaluzás miatt bonyolult visszatámasztásokat létrehozni.

 Kéregfödémnél egy elem elhelyezéséhez körülbelül 10-15 perc szükséges, de még számolnunk kell a felső vasszereléssel, valamint – kialakításuk függvényében – a peremzsaluzással.

Teret kap a teljes előregyártás

Manapság már arra is van mód, hogy tömör vasbeton elemként, teljes előregyártással készüljenek az erkélylemezek. A szerkezet ebben az esetben tartalmazza az erkélylemez összes vasalatát, így nem kell azokat a helyszínen szerelni, zsaluzni vagy betonozni. Az erkélylemezek a gyártóasztalon fasablonban készülnek, azokba előre beépíthetők a hőhídmegszakító kosarak kiegészítve akár lefolyócsövekkel is. A technológia alkalmazásával tehát elegendő az erkélylemezeket csak egy alátámasztásra helyezni. Egy tömör erkélylemez elhelyezése 20-25 percet vesz igénybe, további szerkezetépítési munkára nincs szükség.
Egy nagyobb beruházásnál tehát időt és élőmunkát is spórolhatunk az előregyártással. A további építkezést gyorsító, praktikus megoldásokról a Leier oldalán tájékozódhat.

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások