cikk biztonságos otthon

Tervezzünk biztonságos otthont!

HIRDETÉS


AdV | 2018.09.20
A magyarországi közbiztonság egyre jobb, ám nem árt, ha mi magunk is teszünk a családunk és értékeink védelmében. Így a betörések ellen legjobb egy biztonságos otthont kialakítani, hiszen az éves bűnözőszám még mindig igen magas.

Míg 2012-ben több mint 150 ezer bűncselekményt regisztráltak, 2016-ra már ez a szám 280 ezer alá csökkent. A legutóbbi bűnözési adatok pedig alig haladták meg a 120 ezret, amelyből a lopások száma kevesebb, mint 19 ezer volt, még a lakásbetörések száma valamivel több, mint 3000.

Bár az utóbbi öt évben a lakásbetörések száma megtizedelődött, ez részben annak is köszönhető, hogy sokkal több biztonságos otthon épül, amelyekbe már sokkal modernebb védelmi rendszereket építettek be. Ezenkívül az olyan otthonokban, amelyekben értékes tárgyak és nagyobb mennyiségű pénz is van, rendszerint biztonságos széf vagy páncélszekrény is helyet kap, amely tovább nehezíti a betörők dolgát. A biztonságos otthonok tehát nem csak elrettentő hatást érnek el, hanem valóban képesek is megóvni értékeinket akkor, ha mégis betörés áldozatai lennénk.

Ezek a legfontosabb szempontok egy családi otthonnál

Egy hazai felmérés szerint a magyar emberek többsége a családi otthon tekintetében a biztonságot és a harmonikus környezetet tartja a legfontosabb tényezőnek. A családját minden szerető szülő félti és óvni szeretné, de emellett szeretné napjait élhető környezetben eltölteni. Noha sokan nem vágynak luxustermékekre és okosotthonra, mégis a kényelem és a modern eszközök beszerzése kerül a toplistás kívánságok közé, ha a háztartási berendezésekről kérdezzük az embereket.

A legtöbben saját tulajdonú ingatlanba költöznének, még akkor is, ha annak összegét hosszú évtizedekig kell valamilyen hitelintézetnek törleszteniük. A nagyobb városokban igen népszerűek a társasházak és a panellakások is, de a kisebb városokban már inkább kisebb-nagyobb családi házra vágynak a jövőjüket ott elképzelők. A saját tulajdon ugyanis szabadságot jelent, a saját ingatlan tágas teret, az udvar pedig megfelelő játszóteret a gyerekeknek és háziállatoknak, és lehetőséget akár olyan hobbik kiteljesedésére, mint a gyümölcsfaültetés, a kertészkedés, a papagájtartás vagy éppen a grillezés, amelyekre egy panellakásban, valljuk be, nem igazán van lehetőségünk.

Mi kell egy biztonságos otthonhoz?

A biztonságos otthon már a kerítésnél kezdődik. Erős elektromos zárral nyitható kapukkal védhetjük kertünket, amelyeket masszív kerítés ölel át. Ablakainkat törhetetlen üvegből készítsük vagy az alsó szinteken rácsokkal erősítsük meg. Az elektromos és manuális beléptető rendszer és a külső teret is fürkésző kamerák pedig biztosan elveszik a betolakodók kedvét a területre való belépéstől, akárcsak egy-két harcias kutya, aki hűségesen őrzi majd otthonunkat.

A lakásunk belsejében is célszerű a nagyobb értékeket széfekben vagy páncélszekrényben tartani, hogy biztosan ne férhessen hozzá a tartalmához semmilyen illetéktelen. Érdemes az egész házat monitorozni különböző érzékelő szenzorokkal, amelyekre riasztórendszert kötünk. Egyes biztonsági szolgálatokkal akár személyre szóló védelmet is kérhetünk betörés esetén. Az igazán biztonságos otthonokban azonban van úgynevezett „pánikszoba” is, ahová szeretteinkkel tudunk szükség esetén elmenekülni, amíg a rendőrség oda nem ér a helyszínre.

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások