hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ebuild

Továbbra is erőteljes irodaépítések, némi lendületvesztés az ipari építésekben

EBI Építésaktivitási Jelentés Q3 2019


buildecon | 2019.11.12

Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint az irodapiacot továbbra is erőteljes aktivitás jellemzi, 2019 első 9 hónapjában 136 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések. A raktár- és ipariingatlan kivitelezések némileg vesztettek lendületükből, 2019 első 9 hónapjában 207 milliárd forint összegben indultak el építési munkák hazánkban.

A legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentés azt mutatja, hogy a magyar irodapiacot továbbra is erőteljes aktivitás jellemzi; az idei év első 9 hónapjában 136 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések. Ez ugyan alacsonyabb értéket jelentett a rekordévnek számító 2018 azonos időszakához képest, azonban a 2017-es értéknél magasabb összeget jelentett és nem sokkal maradt el a szintén erős évnek számító 2016 azonos időszakában mért Aktivitás-Kezdéstől sem. 2019 eddigi negyedéveiben nagyjából hasonló összegben kezdődtek meg irodaépítések, a harmadik negyedévben ez 47 milliárd forintot jelentett.  Érdekesség, hogy az idei évben Budapest szerepe az irodaépítésekben jelentősen alacsonyabb volt a 2016-os és 2018-as részesedéséhez képest, a kivitelezések 67%-a indult el itt, ami a 2017-eshez illetve a korábbi évek szintjéhez áll közelebb. Az idei évben vette kezdetét például a Liberty Irodaház, Pillár Irodaház, a BudaPart City irodaház, az Aréna Business Campus B épület illetve az Office Garden IV. ütemének építése a fővárosban.

Visszaesés mutatkozott az irodaátadásokban is az idei év első 9 hónapjában az előző év azonos időszakához képest, az átadott épületek összértéke 73 milliárd forint volt, ugyanakkor az Aktivitás-Befejezés mutató a 2016-os és 2017-es szintet jelentősen meghaladta. A következő negyedévekben pedig további nagy beruházások átadása várható, például a tervek szerint elkészül az Országgyűlés Hivatala és a BudaPart GATE C irodaház. 

Az idei év első 9 hónapjában 207 milliárd forint összegben indultak el raktár- és ipariingatlan kivitelezési munkák hazánkban, mely alacsonyabb Aktivitás-Kezdést jelentett, mint a 2015-2018 közötti időszakban az első három negyedévekben mért értékek, vagyis némileg csökkent a fejlesztők lendülete a piacon, különösen a harmadik negyedévre, mikor csupán 44 milliárd forintnyi építési munka indult el, amely összeg 2014 óta a legalacsonyabbat jelentette. Elkezdődött például az ULL5 és ULL6 raktárépületek kivitelezése Üllőn, illetve Nyergesújfalun a Zoltek, Toray akkumulátorcella elválasztó film gyártó üzem építése.

Az idei évben elkészült raktár- és ipariingatlan beruházások összértéke egyelőre elmarad a rekordnak számító 2018 azonos időszakában átadottól, az Aktivitás-Befejezés mutató 190 milliárd forintot tett ki, a harmadik negyedévben például átadták a REHAU-Automotive autóalkatrész gyártó üzemét Újhartyánban, vagy a Magyar Állami Operaház és Erkel Színház Eiffel-csarnokát. Az év hátralévő részében azonban még több beruházás elkészülése is várható, így 2019 a tavalyi rekordot is megdöntheti az átadott raktár- és ipariingatlanok értékét illetően. Elkészülhet például a Mercedes-Benz K2 OF lakkozó ütem II. üteme Kecskeméten, a Samsung lítiumos akkumulátorgyártó üzem II.-III. üteme Göd-Felsőgödön, az SK Innovation akkumulátorgyár I. üteme Komáromban, és a SRF BOPET fóliagyártó és fémbevonatoló üzem Jászfényszarun.

EBI Építésaktivitási Jelentés Q3 2019

A projektadatbázis negyedévenkénti feldolgozásának célja, hogy az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítsunk ki, amelyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projektadatokat. Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

A teljes kiadvány megrendelésének feltételeiről és a kutatással kapcsolatos háttérinformációkról az ebi@ibuild.info címre írva kaphat tájékoztatást.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások