hír építőipari termelés Magyarország statisztika

Továbbra is lendületben a hazai építőipar


sebesp | 2019.08.12

Az első félévben 35,1%-kal emelkedett az építőipar termelése az előző év azonos időszakához viszonyítva a tavalyi 21,3%-os növekedés után – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Júniusban az építőipari termelés 20,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A májusihoz mérten 1,7%-kal nőtt az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése – jelentette a KSH.

Az előző hónaphoz mért növekedés mutatja, hogy a bázishatás miatt lassult az éves növekedés a májusi 26,9%-osról.
A féléves adat az építőipar teljesítményének második negyedévi lassulását jelzi az első negyedévi kiugró 54,7%-os emelkedés után.

Az épületek építése júniusban 23,5%-kal, az egyéb építményeké 16,5%-kal nőtt. Az épületeknél az ipari és raktárépületek építése, az egyéb építményeknél pedig az út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést. Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 20,3, az egyéb építmények építésében 15,6, a speciális szaképítésben 23,5%-os volt az éves összevetésű növekedés júniusban.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállománya 11,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 31,7%-kal nagyobb, az egyéb építményekre vonatkozóké 21,2%-kal kisebb volt, mint tavaly június végén. A júniusban kötött új szerződések volumene két hónap csökkenés után ismét emelkedett, bár csak szerény 0,9%-kal. A magasépítési munkákra júniusban kötött új szerződések volumene 27,4%-kal nőtt, a mélyépítési szerződéseké 12,6%-kal csökkent.

A második negyedévben az építőipar termelői árai 10,2%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévinél 2,2%-kal voltak magasabbak. Az épületek építésében 11,8, az egyéb építmények építése területén  8,7, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 10,0%-kal nőttek az árak a tavalyi második negyedévhez viszonyítva.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások