hír épületek GTC LEED White House

Új LEED Platinum minősítésű épület Budapesten


d.adel | 2018.11.28
LEED Platinum minősítést szerzett a GTC White House, mely a LEED for Building Design and Construction rendszerében a legmagasabb elérhető minősítés. Jelenleg ez a második budapesti irodaépület, ami ezzel a legmagasabb szintű elismeréssel rendelkezik. A minősítési folyamatot a Colliers International zöld minősítési üzletága menedzselte.

A 100 éves Schleck Felvonógyár területén épült GTC White House egy olyan különleges irodakomplexum, amely egy 19 500 m2-es új építésű irodaházból és egy 2 000 m2-es loft épületből áll.

“Már a helyszínválasztás is fenntarthatónak tekinthető, hiszen egy korábbi barnamezős területen fejlesztették a modern “A” kategóriás irodaházat. A Váci úti irodafolyosón épült GTC White House az épület melletti kerékpárúton és kiváló tömegközlekedési megközelíthetőségének köszönhetően pár perces sétával is könnyen elérhető. A környezettudatos munkatársak részére rendelkezésre áll számos biciklitároló, zuhanyzó öltözővel, valamint töltőhelyek is elérhetők az egyre gyakoribb elektromos autók számára. A sikeres minősítéshez egyaránt hozzátett a nagy méretű zöldtető, az esővíz újrahasznosítása WC öblítéshez, energiahatékony HVAC rendszer, jó hőszigetelés, továbbá átlagon felüli mennyiségű friss levegő befújása az irodaterekbe.” – világít rá a részletekre Szircsák Norbert, a Colliers International zöld minősítési üzletágának vezető tanácsadója.

Szécsi Mihály, GTC Magyarország műszaki igazgatója kiemelte, hogy a GTC örömmel járult hozzá a terület és a korábbi gyárépület rekultiválásához egy szimbolikus, újat és régit összekapcsoló épületkomplexummal. „Az épület tervezése során számos fenntartható megoldást figyelembe vettünk, ezzel is ösztönözve az épület használóit a fenntarthatóság szem előtt tartására azáltal, hogy a tényleges használat alapján fizetik a közüzemi számlákat.”

A LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) egy világszerte elismert minősítő rendszer, amely fenntarthatósági szempontokat vesz figyelembe az épületek értékelése során.

A U.S. Green Building Council által kiadott minősítés vizsgálja az épület lokációját, energia-és vízfelhasználásának hatékonyságát, a beépített innovatív technológiát- és anyagokat, belső környezetének minőségét.

Forrás: Colliers International, GTC

Az épületet a Metszet 2018/4. számának címlapján mutattuk be. A folyóiratot itt lehet előfizetni.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások