hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild

Új lendületet kapott a társasházi lakásépítés

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2021 Q1


buildecon | 2021.05.14

Az EBI Építésaktivitási Jelentés 2021 első negyedéves Aktivitás-Kezdés mutatójának értéke 79 milliárd forintot tett ki, amely összegnél a 2019-es és 2020-as években mindössze két negyedévben indultak csak el magasabb értékben társasházi lakásépítések. 

Idén január elsejétől ismét 5% az új lakásokat terhelő áfakulcs mértéke a tavalyi 27% helyett. Ez új lendületet hozhat a társasházi lakásépítésekben, így várhatóan az EBI Építésaktivitási Jelentés 2021-es Aktivitás-Kezdésének értéke jelentősen magasabb lehet, mint 2020-ban.

A folyamat kezdetét jól alátámasztják az idei első negyedéves adatok, amelyek azt mutatják, hogy a tavalyi év Aktivitás-Kezdés számainak folyamatos csökkenése után január-márciusban ismét növekedésre került sor, és közel olyan értékben indultak el társasházi projektek, mint 2020 azonos időszakában. A 2021 első negyedévére vonatkozó Aktivitás-Kezdés mutató értéke 79 milliárd forintot tett ki, amely összegnél a 2019 és 2020-as években mindössze két negyedévben indultak csak el magasabb értékben társasházi lakásépítések. 

Az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Befejezése az Aktivitás-Kezdés mutatóval ellentétben tavaly folyamatosan növekedett. Ez a növekedés a 2021-es első negyedévben megtorpant. Ez azonban nem meglepő, mivel az első negyedévben általában mindig kicsit alacsonyabb a befejezett projektek értéke. Az év további részében – figyelembe véve a várható átadási időket - az elkészülő társasházi projektek összege az előző évhez hasonlóan magas maradhat.

Az elindult társasházi lakásépítési projektek 2021 első három hónapjában leginkább a Közép-Magyarország régióban koncentrálódtak, a terület részesedése 79% százalékos volt, ami jelentős növekedés a 2014-2020-as időszakot jellemző 60%-os átlaghoz képest.

Ezzel párhuzamosan mind a nyugati, mind a keleti régiók részesedése csökkent. A keleti régiók eleve alacsony, 15 százalékos részesedése az idei első negyedévben 5 százalékra csökkent.

Budapest szerepének növekedésében több nagyobb projekt elindulása játszott szerepet, mint a Park West II. és III. üteme, a BudaBright lakópark, a Waterfront City III. üteme, a BudaPart BRF és a Sasad Resort SR6. Hagyományosan a fővárosban alapvetően nagyobb volumenű építkezések indulnak el, mint vidéken, illetve a korábban már a fiókban lévő terveknek köszönhetően gyorsabban tudtak reagálni a fejlesztők az áfaváltozásra. A nagyobb beruházások arányának emelkedését mutatja, hogy bár az Aktivitás-Kezdés érték javult az előző negyedévekhez képest, miközben a korábbiaknál kevesebb projekt vette kezdetét a negyedév során.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakít ki, amelyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A kiadvány megrendelésének feltételeiről és a kutatással kapcsolatos háttérinformációkról az ebi@ibuild.info címre írva kaphat tájékoztatást.

A cikket írta: Tancsics Tünde (Eltinga) 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások