sebesp | 2020.05.15

Egy új kínai kormányrendelet, miközben szigorúan lép fel az építészeti plagizálás és a szupermagas épületek ellen, „zöld és gyönyörű" városokat vizionál.

A kínai Lakásügyi, Város és Vidék Fejlesztési Minisztérium honlapján megjelent rendelet széles körű előírásokat foganatosít a kínai építészet minőségének javítása érdekében.  

A dokumentum arra hívja fel a figyelmet, hogy a városok és azok építészeti stílusa a város külső képével és belső szellemével szerves egységben kell lennie, tükrözve a város kulturális minőségét. A „működő, gazdaságos, zöld és gyönyörű” építkezés politikáját kell megvalósítani a jövőben, az építészeti káosz, például a „kapzsiság, a szépség és az elkövetett hibák" kezelése érdekében. A várostervezést és építészetet stiláris értelemben is határozottabb irányítás alá kell venni, a kulturális önbizalom erősítése és a városi környezet folytonossága, a kínai sajátosságok kiemelése érdekében.

Ezután lényegesen több vizsgálatnak kell megelőznie a 250méternél magasabb épületek megvalósítását, az 500 méternél magasabbakét pedig kifejezetten betiltják. Jelenleg a skyscrapercenter.com nyilvántartása alapján a világ 20 legmagasabb épülete közül 13 található az ázsiai országban, és egyedül 2019-ben 1157 kétszáz méternél magasabb épületet fejeztek be a Council on Tall Buildings and Urban Habitat (Magasházak és Városi Lakóhelyek Bizottsága) jelentése szerint.

A nagyléptékű projektek, mint stadionok, színházak, múzeumok, kiállító csarnokok esetében külön kiemelik az épületek másolásának tilalmát. Ez annál is inkább érdekes, hiszen Kínában nagy divat az épületek klónozása. Számos híres épület, mint például a londoni Tower Bridge, a Sydney-i Operaház, vagy a párizsi Eiffel-torony mellett egész holland vagy osztrák kisváros másolata is megvalósult a közelmúltban, de még Zaha Hadid  épületének egyedi karakterét is "kalóztámadással" tették magukévá helyi építészek.

A jövőben a városi tisztviselőknek átfogóan kell elvégezniük a tervek városképi vizsgálatát és haladéktalanul orvosolniuk kell a különféle "városképi ártalmakat", ideértve az idegen épületeket is. 

Legutóbb hat évvel ezelőtt kaptak a kínai építészek erős politikai figyelmeztetést arról, hogy a felső vezetés megelégelte az őrült épületeket, de úgy tűnik annak nem volt megfelelő foganatja, ezért lehetett szükség a mostani előírások meghozatalára.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások