hír

Változnak a régészeti feltárások szabályai: gyorsítás


Csépé | 2014.10.08
L. Simon László szerdán sajtónyilvános egyeztetésen vázolta fel a nagyberuházások régészeti szabályozásának várható változásait. Az örökségvédelem középirányítása egységesedik. A kulturális örökségvédelmi törvény módosítása még ez év őszén a parlament elé kerülhet.
Október 8-án, szerdán szakmai szervezetek és intézményekkel kezdődött meg az egyeztetés. Meghívást kapott a Magyar Nemzeti Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a megyei és területi múzeumok, az MTA Régészeti Bizottsága, az Ásatási Bizottság, a Magyar Régész Szövetség, a Vidéki Múzeumok Szövetsége, a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat, a Pulszky Társaság, valamint a legnagyobb állami beruházó, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. (NIF).
Mint az államtitkár elmondta, a nagyberuházás fogalmát is átgondolják, és gyorsítani akarják a kutatásokat úgy, hogy a régészek is érdekeltek legyenek ebben. A megelőző feltárási tanulmányok rendszere is kissé módosul, az eddigi 1 % költségkeret megmarad, de a ki nem merített keretekből létre fog jönni a Forster Központban egy alap, melyből így át lehet csoportosítani.
A Foster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ egyébként is megerősödik? ide kerül a Nemzeti Múzeumból a Nemzeti Örökségvédelmi Központ (január 1-i hatállyal), és a Lechner Lajos Tudásközpont örökségvédelmi feladatai is.
A központ feladata lesz az előzetes régészeti dokumentáció elkészítése, a nagyberuházások "egyablakos" előkészítése és koordinációja, a protokollok, irányelvek kidolgozása.
Az október 8-án elkezdődött társadalmi egyeztetést követően, várható a 2001. évi LXIV. törvény módosítása, melyet a Miniszterelnökség még az ősszel be kíván nyújtani az Országgyűlésnek.
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások