hír Liget-projekt SANAA Új Nemzeti Galéria

Várhatóan nem épülhet fel az Új Nemzeti Galéria a Ligetben


sebesp | 2019.11.05

Határozatot fogadott el a ma alakuló ülést tartott új Fővárosi Közgyűlés, melynek értelmében nem lehet újabb épületekkel benépesíteni a Városligetet. A Liget-projekt részeként tervezett több más épület megvalósítása is meghiúsulhat.

A friss határozat lényege, hogy nem engednek további új, még el nem kezdett épületet felhúzni Budapest egyik legjelentősebb parkjában, de a már megkezdett építkezésekre nem vonatkozik az új rendelet, mivel utóbbiakat nem lehetne jelentős anyagi kár nélkül leállítani. Az első értelmezések szerint a japán SANAA tevezte Új Nemzeti Galéria mellett a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház lehet érintett a Liget-stopban.

Karácsony Gergely új budapest főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy a Városliget nem építési terület, ezért a budapestiek többsége nem szeretné beépíteni. A kompromisszum értelmében a projekt beruházásai közül az Új Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, a Pannon Park, valamint a Dózsa György úti mélygarázs építése tovább folytatódhat. A javaslat szerint az elmaradó épületek helyén parkosítás történne, ezzel is zöldebbé téve a Városligetet.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások