sebesp | 2020.05.09

A Düsseldorfban elkészült irodaházat nyolc kilométer hosszú élősövénnyel borították be, ezzel Európa legnagyobb zöld homlokzata valósult meg. Kérdés, hogy az építészet halálát, vagy egy új építészet hírnökét lássuk-e meg benne.

Hagyományos értelemben vett homlokzat nélkül fordul az 1950-es években épült irodaház és az 1960-as évekből származó színházépület határolta tér felé az Ingenhoven Architects tervei alapján megépült  Kö-Bogen II irodaház. A teraszosan kialakított homlokzatot ugyanis olyannyira elborítja a zöld növénytakaró, hogy néhány kisebb üvegfelülettől eltekintve az épület valós homlokzati szerkezetei teljesen láthatatlanok maradnak.

A tervezők, hasonlóan a téren álló két másik épülethez, egy adott kor, jelesül a huszonegyedik század eleji építészet markáns példáját kívánták létrehozni az erősen környezettudatos üzenetet hordozó építészettel, emellett a megdöntött homlokzattal a színházépülete felé akarták mind szélesebbre engedni a rálátást.

A szabálytalan, lépcsős piramis formájú épület két homlokzatát és teljes tetőfelületét gyertyán sövénnyel ültették be, amely egyrészt őshonos arrafelé, másrészt, bár lombhullató, megbarnult leveleit akár a tél végéig is megtartja.

A Németországban is népszerűségnek örvendő zöld építészet ennyire sarkalatos példáját ugyanakkor nem volt könnyű átverni az engedélyezési folyamaton. Az környezettudatos megoldások kifejlesztéséért elkötelezett Ingenhoven Architects építészeinek azzal kellett szembesülniük, hogy sokakban kétségek merültek fel a projekt valóságos megjelenítését illetően. A tervezők erőfeszítése nem volt hiábavaló, hiszen a fotók alapján arról könnyen meggyőződhetünk, hogy az előnevelt bokrok tökéletes zöldfelületet képeznek, ezzel egyedülálló vizuális élményt hoztak létre. Nehezebb választ adni ugyanakkor arra a kérdésre, hogy amennyiben a példa követőkre talál, meg tudjuk-e különböztetni majd egymástól városainkat, utcáinkat, épületeinket, nem veszünk-e el a kilombosodott épületek buja dzsungelében.

Képek forrása: ingenhovenarchitects.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások