sebesp | 2015.10.17
Távol a világ zajától, fehér falak, kéklő tenger. Más nem is kell, ha el akarjuk feledni világunk minden baját. Ezt kínálja az Ezüstház egy görög szigeten.

Zákinthosz a Jón szigetek egyik ékköve. Homérosz szerint ezek a szigetek alkották Odüsszeusz birodalmát, ma leginkább kéklő öblei és homokos strandjai miatt látogatják a turisták. Oliver Dweket azzal bízták meg, hogy tervezzen egy villát a szigetre. A belga építész a világító fehér falak és a tenger kékjének kontrasztjára álmodta meg az épületet.

A Silver House egy Yves Klein francia művésztől származó idézetből veszi inspirációját: "A kék nem rendelkezik méretekkel, túl van bármilyen méreten" - utalva ezzel monokróm festményeire.

Nyitott teraszait széltörőként funkcionáló falak védik , és hatalmas tolható üvegajtók tüntetik el a határokat a külső és a belső terek között. A betonfödémek közti keskeny nyílások rálátást biztosítanak a környező olajfaligetre. Végtelenbe futó medence nyitja ki a látványt a ház elején a part felé.

"A kép témája természetesen a sziget, keretét pedig a ház adja. Az első vázlatoktól kezdve mindvégig a látványra fókuszálva fejlődtek a tervek. A tenger Klein-féle kékje felé forduló fehér vakolt falak úgy csillognak, mint a hullámok habjai" - mondja az építész.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások