d.adel | 2018.05.23
Hatvanhárom ország képviselteti magát a szombaton nyíló, 16. Velencei Építészeti Biennálén, melyet idén az Yvonne Farrell és Shelley McNamara főkurátorok által választott Freespace (Szabad tér) tematika mentén rendeznek meg.

Az idei építészeti mustra ír főkurátorai a tér fogalmát, a tér minőségét, a szabad és ingyenes tereket állították vizsgálódásuk középpontjába - hangsúlyozta a biennálé elnöke.

Paolo Baratta a labiennale.org honlapon publikált köszöntőjében emlékeztet: a szabad terek megteremtésének vágya megmutatkozhat egyes építészeti projektek fő motívumaként, de a szabad tér, a közösségi tér általánosságban az építészet jelenlétére vagy hiányára is rámutathat.

Yvonne Farrell és Shelley McNamara az általuk rendezett főkurátori kiállításba hetvenegy építészt, illetve építészirodát hívtak meg, köztük például a Liget Budapest projekt keretében az Új Nemzeti Galériát tervező, Szedzsima Kazujó és Nisizava Rjúe által vezetett, tokiói SANAA-t.

A kiállításhoz két külön szekció is kapcsolódik: az egyik olyan munkákat mutat be, amelyek korábbi emlékezetes építészeti projektekhez kötődnek, míg a másik egység a tanítás gyakorlatára koncentrál.

A Giardini nemzeti pavilonjaiban, az Arsenale évszázados hajóépítő műhelyeiben és a város számos pontján hatvanháron ország jelentkezik saját kiállítással, közülük hatan (Antigua és Barbuda, Guatemala, Libanon, Pakisztán, Szaúd-Arábia és a Vatikán) első alkalommal vesznek részt az építészeti biennálén.

A magyar pavilon ezúttal a Kultúrgorilla és a Studio Nomad Szabadság híd – Új horizontok a városban című kiállításának ad otthont. A rendhagyó tárlat a budapesti Szabadság híd 2016. nyári "elfoglalásából" kiindulva vizsgálja a városi és társadalmi tér fogalmát, a kiállításhoz pedig egy tízméteres kilátó is épült a pavilon átriumába.
A Velencei Építészeti Biennálé kiállításai és kísérőprogramjai a szakmai és sajtónapok után szombattól november 25-ig várják a közönséget.

További információ: LaBiennale.org

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások