hír exkluzív cikk London műemlék Richard Rogers Egyesült Királyság high-tech RSHP

Veszély fenyegette a high-tech ikont, ezért műemlékké nyilvánították


sebesp | 2023.04.01

A Richard Rogers által tervezett londoni Channel 4 főhadiszállás, amelyet nemrégiben az Egyesült Királyság egyik legveszélyeztetettebb épületének tartottak, megkapta a II. fokozatú műemlék státuszt.

A London központjában található, 1994-ben elkészült Channel 4 televízió társaság központja a Historic England szerint a "high-tech építészet elegáns példája". A műemléki jegyzékbe vételre azt követően került sor, hogy az épület tulajdonosai kérelmezték a műemléki jegyzékbe vétel alóli mentességet. A műemléki testület a mentességi kérelem kézhezvételét követően haladéktalanul értékelést végezett, melynek eredménye lett a védelem alá helyezés.

Úgy tudni, a tulajdonosok át akartak építeni néhány épületszerkezetet, például ki akarták cserélni az átrium üvegezését. Mindazonáltal, a tervezetet a Huszadik Századi Társaság (Twentieth Century Society, C20) örökségvédelmi szervezet az épületet "újrafejlesztés vagy átalakítás" fenyegetésének minősítette.

A Historic England (Történelmi Anglia) úgy jellemezte a Channel 4 főhadiszállását, mint "kulturális tájunkhoz jelentős mértékben hozzájáruló" alkotást, valamint "a Richard Rogers Partnership nemzetközi hírű építésziroda fontos brit munkájaként, amelyet Nagy-Britannia egyik leghíresebb építésze vezetett".

Jellegzetes homlokzata üveggel és ónbevonatú, porszürke alumíniummal burkolt, halványvörös részletekkel.

„A high-tech mozgalom elegáns alkotása, amely számos kulcsfontosságú alapelvét megjeleníti, mint például a szolgáltatások elválasztását a kiszolgált terektől, az előregyártott elemek használatát, valamint a kifejezett szerkezeten és a kiszolgáltatott szolgáltatásokon alapuló technológiai esztétikát. – tette hozzá a testület.

Az épület, amely az I. fokozatú védettséget élvező Lloyd's épülete után Rogers első volt London központjában, két szárnyból áll, amelyek L-alakú tömeget hoznak létre, melyeket két torony által közrefogott ívelt forma köt össze.

A közelmúltban legveszélyeztetettebb épületek között felkerült a C20 kockázati listájára, mivel "eladás veszélye állhat fenn, ha a Channel 4-t privatizálják, és átépítés vagy átalakítás fenyegeti".

A szervezet üdvözölte a döntést, hogy II. fokozatú listára helyezik. Véleményük szerint a Channel 4 főhadiszállása kétségtelenül Richard Rogers egyik legjelentősebb brit projektje. A „kifordított” Lloyds épülethez hasonlóan, ez is a csúcstechnológiai mozgalom példája, amely szolgáltatásait és szerkezeti elemeit drámaian kifejezi kívülről, amely egy megfelelő metafora a megbízó merész közszolgálati műsorszolgáltató számára.

Az épületet, amelyet az akkor 10 éves tévéállomás rendelt meg, és amely műsorkészítésben és működésében is radikális volt, megnyitásakor egy tranzisztoros rádióként írtak le, amely a londoni Lloyd's "katódcsöves rádióját" váltja le. Bár első ránézésre hasonló megjelenésűek, a Channel 4 épület ellentétes városi megközelítést alkalmaz, megerősíti az utcaszegélyeket, miközben nagyvonalú közterületté erősíti az elsődleges westminsteri utcasarkot.

A Westminster negyedben álló üveg-fém épület, léptékében igen, de anyaghasználatában, formavilágában meg sem próbál illeszkedni a történelmi utcaképhez. És éppen ez teszi értékessé, kifejezi egy ma már történelminek tekinthető kor építészeti törekvéseit, a lehető legmagasabb szinten, akárcsak Virág Csaba szomorú sorsú villamos teherelosztója a Budai Várban. 

Fennmaradásával reprezentálja a város építészeti arculatának folyamatos változását, sokszínűségét, segít értelmezni önmaga hatását korunk építészeti irányzataira, melyekben kézzel foghatóan jelen van. 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások