díj Ybl-díj

Ybl-díjátadás zsaruk gyűrűjében


Csépé | 2012.03.14
Mindenekelőtt gratulálunk a 2012-es Ybl-díjasoknak, akik: Csernyus Lőrinc, Eleőd Ákos, Gelesz András, Krizsán András és Szabó Tamás János! A díjátadás körülményei idén kissé furcsák voltak - ha a mellékelt képről nem művészeti díj átadására asszociál, nem az olvasóban a hiba.

Rendőrök, tűzoltók, büntetésvégrehajtásiak, nemzetbiztonságiak és építészek vártak kitüntetésre március 14-én a Belügyminisztérium márványaulájában. Az öt építésznek az életmentők és az ágazati kitüntetések között szorítottak helyet. - Visszasírjuk a tavalyi, művészeti díjak előtti átadást!
Kár, hogy a díjátadás jelenlegi rendjébe az nem fért bele, hogy a szokott néhány mondatos méltatás elhangozhasson. Úgy tűnik, ez volt az ára annak, hogy a díjat a miniszter adja át - ami persze jó dolog, mindenképp a díj rangját emeli.
Kár, mert mind az öt kitüntetett valóban a szakma elismert, nagyformátumú egyénisége, még szerencse, hogy - legalábbis szakmai körökben - nem kell bemutatni őket - az Ybl-díj bizottság tehát jól dolgozott. Azt rebesgetik egyébként, jövőre a díjátadás már eleve a Magyar Művészeti Akadémiához kerül, így talán utoljára kerül sorok zsaruk gyűrűjében az Ybl-díj-átadásra.

A hivatalos sajtóközlemény:

Ybl Miklós-díj 2012

sajtóközlemény

Belügyminisztérium, Sajtóosztály

Az 1953-ban alapított és 1992-ben újraszabályozott Ybl Miklós-díj átadása március 15-e megünnepléséhez kapcsolódik. Ez a legrangosabb magyar építészeti kitüntetés, amely a hazai környezet építése, alakítása és értékmegőrzése érdekében kifejtett alkotó tevékenységért adományozható.

A bronz emlékéremmel, oklevéllel és pénzjutalommal járó díjakat dr. Pintér Sándor belügyminiszter adta át március 14-én, a Belügyminisztérium Márványtermében.

 

A díjazottak értékelése

Csernyus Lőrinc Zoltán 

„Tervezői munkái szerte az országban, elsősorban kistelepüléseken, az igényes, a helyi léptekhez, szokásokhoz, hagyományhoz igazodó érzékeny felfogást mutatják. Tevékenységével jelentős mértekben hozzájárult a fejlődésben lemaradt peremvidékek kulturális színvonalának emeléséhez, a súlyos hátrányok enyhítéséhez.” 

Gerle János DLA, Ybl-díjas építész

Gelesz András

„Gelesz András személyiségében tükröződik az építész-alkotó karakter kettőssége, a humán és reálszférában való párhuzamos, egymással szimbiózisban lévő gondolkodás. Meggyőződésem, hogy a feladatokkal szemben mutatott alázata, a „szolgálat”-szellemiségű szakmai elhivatottsága és professzionalitása már évek óta méltóvá teszi őt az Ybl-díjra.”

Zoboki Gábor DLA

Krizsán András

„Krizsán András azon kevés építészek egyike, akinek a munkásságában példamutató egységben jelenik meg az alkotás magas szintű gyakorlása, művelése, ugyanakkor a környezet iránti érzékenység egyszerre. Személye példája a befogadó táj és a hivatása iránt egyaránt elkötelezett építésznek, aki számára a „hely” nem pusztán az építés konkrét helyszíne – vagy ahogy ezt ő maga fogalmazza: „az ember identitása megkívánja a helyek identitását” – hanem egy tágabb-szűkebb táj szellemi-kulturális szubsztanciája. Igazi regionalista.”

U. Nagy Gábor, Ybl-díjas építész

Szabó Tamás János DLA, okl. építész

„Kiváló mesterségbeli felkészültsége, tájékozottsága a világ építészetének tendenciáiban, azok folyamatos formálódásában, s tájékozottsága az e mögött működő, azt mozgató társadalmi – szociális – gazdasági – pénzügyi mechanizmusokban – nagymértékben segíti munkáját. Az épületeket mindenkor azok szűkebb és tágabb környezetébe helyezve tervezi, alakítja, s figyelme fókuszában áll az ún. energiatakarékos és a „zöld” építészet is.”

Dr. Finta József DLA, h.c., FAIA, Kossuth díjas építész, c. egyetemi tanár, az MTA r. tagja

Eleőd Ákos

„Eleőd Ákosnak az építészet szinte minden területén kifejtett munkássága, annak színvonala közismert a szakmai közvélemény előtt. Lakóházai, belsőépítészeti munkái, térarchitektúrái átgondolt, karakteres építészeti szemléletet tükröznek.”

Kálmán Ernő DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások