hír Egyesült Királyság london zaha hadid

Zaha Hadid élő adásban hagyta faképnél a BBC riporterét


sebesp | 2015.09.27
Nem sokkal a RIBA Gold Medal elnyerésének bejelentése után Zaha Hadid rövidre zárta a BBC reggeli rádiós hírműsorának munkatársával folytatott beszélgetését, miután a 2020-as tokiói olimpia központi stadionjára terelődött a szó.

Miután bejelentették Zaha Hadid kitüntetését a jelentős építészeti díjjal, élő beszélgetésre hívták a BBC stúdiójába. A beszélgetés során Sarah Montague riporter rövid úton a 2022-es Katari FIFA Világkupa Al Wakhra Stadionjára terelte a szót, „jelentős problémák”-ra utalva.

„Ki kell javítanom, valójában semmilyen probléma nem merült fel – válaszolt Hadid – egyetlen egy gond sincs a katari stadionunknál.”

A riporter a projekt megvalósítása során bekövetkezett halálos balesetekről folytatta a kérdéseket, mire Hadid mérgesen csak annyit mondott:

"Ellenőrizze a tényeket! (...) Pereljük, aki korábban ezeket állította és vissza is vonták a médiából. Nem történt halálos baleset a mi helyszínünkön. Ellenőriznie kellene az információit mielőtt kimondja!” – tette hozzá az építésznő. A kérdező továbbra is a halálos balesetekről beszélt, mire Hadid megismételte: „Ellenőrizze a tényeket!”

– Kategorikusan kijelenti, hogy nem volt haláleset, annak ellenére, hogy széles körben publikáltak róla?
– Egyáltalán nem. A mi építési helyszínünkön nem. Ellenőriznie kellene a tényeket. Nem beszélhetek az egész bolygóról, nem az egész világról beszélek, csak a saját helyszínünkről.

A Világkupához kapcsolódó öt stadionépítkezésen egyébként számos halálos és súlyos baleset történt, és a munkások embertelen szállás- és munkakörülményeiről is sokat cikkeztek korábban. Akkor Hadid azt mondta, semmit nem tehet, nincs hatalma arra, hogy beleavatkozzon, egyedül a kormány tehet valamit a munkások biztonsága érdekében.

Ezután a riporter a 2020-as Tokiói Olimpiai Stadionról kezdett faggatózni, mondván: az iraki-brit építészt arra kényszerítették, hogy szálljon ki a projektből annak ellenére, hogy megnyerte a nemzetközi tervpályázatot.

– Azt mondta nehéz nyár van a háta mögött a tokiói stadionnal történtek miatt – mondta Montague – azt hiszem ön végül visszalépett, de botránynak nevezte.
– Visszaléptem, mivel nem találtunk kivitelezőt, akivel tovább vihettük volna a projektet. Ismétlem, ez egy nagyon komoly ügy, és pontosan kellene beszélni róla. Ha valakit azért érdekelne, mert botrányról beszélünk, akkor tájékoztassunk egyértelműen, mi történt valójában.

Ekkor a riporter félbeszakította, arra kérve az építészt, magyarázza el, miért „botrány”?

– Ne tegyen fel nekem kérdést, ha nem hagyja, hogy befejezzem a válaszomat, mert akkor semmit nem válaszolok.
Csak arra világítanék rá, hogy értesüléseink szerint a japán miniszterelnöknél az vágta ki a biztosítékot, hogy 2 milliárd dollár a várható költség.
– Nem – válaszolta Hadid.
Azt állítja, nem így van?
– Pontosan, de tudja mit? Hagyjuk abba ezt a beszélgetést most azonnal. Nem akarom folytatni. Nagyon szépen köszönöm – és Hadid ezzel távozott a BBC Radio 4 élő adásának stúdiójából.

Zaha Hadid irodájának közleménye szerint a tokiói stadion projektből a Nikkei Sekkei japán építészirodával közösen azért léptek vissza, mert nem találtak olyan kivitelezőt akivel együttműködve tovább tudták volna fejleszteni a terveket, egyúttal a részletes költségelemzéseket, ahogyan az egyébként a nyugati világban általánosan elterjedt.

Forrás: Dezeen.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások