sebesp | 2012.08.28
Montpellier-ben befejezték azt az új közigazgatási épületet, mely levéltárnak, könyvtárnak és sportlétesítményeknek is helyet ad.

A Hérault megyei Pierres Vives épület több funkcionális egysége egyetlen komplexumban három egymástól eltérő rendeltetésű egységet foglal magába. A közös használatú nyilvános területekből egy fatörzs ágaihoz hasonlóan nőnek ki az egyes épületrészek, így az épület egy fekvő helyzetű fatörzset formáz, ahogy Zaha Hadid Architects nyilatkozata fogalmaz, a projekt „a tudás fáját” reprezentálja. Mint írják, „a törzs tömör részében a levéltár kapott helyet, ezt a kissé áttörtebb könyvtár követi a sportrészleggel, melyek fölé a jól megvilágított irodák kerültek, ahol a törzs többfelé ágazik, és sokkal könnyedebbé válik.

A konzolos előtető alatti főbejárat, az épület összes nyilvános bejárata, a nyugati oldalon találhatók, míg a kiszolgálás a keleti oldalról történik. A publikus területeket egy lineáris előcsarnok és egy kiállítótér fogja össze. Az első emeleti visszahúzott üvegsáv mögött elhelyezkedő olvasótermekhez, auditóriumhoz és tárgyalókhoz liftek és mozgólépcsők vezetnek. A további területek már elzártak a nyilvánosság elől, minden egység önálló belső közlekedési magokkal rendelkezik.

A 95 millió eurós költségvetésből megvalósult épületet 3 év alatt építették fel.

Projekt elnevezése: Pierres Vives
Helyszín: Montpellier, Franciaország
Projekt időtertem: 2002 - 2012
Megrendelő: Departement de l’Herault
Terület: 35,000 m2
Építészeti tervezés: Zaha Hadid
Projekt felelős építész: Stephane Hof
Helyi építészek:
Tervezési szakasz: Blue Tango
Megvalósulási szakasz: Chabanne et Partenaires
Szerkezettervezés: Ove Arup & Partners
Gépészet, elektromos: Ove Arup & Partners (Concept Design) & GEC Ingenierie
Akusztika: Rouch Acoustique Nicolas Albaric
Költségelemzés: Gec LR, Ivica Knezovic

Fotók: Hélène Binet

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások