hír cikk jacht zaha hadid

Zaha Hadid futurisztikus szuperjachtot álmodott


sebesp | 2013.10.16
Bár a víz alatti világ természeti formavilága ihlette, akár sci-fi filmek sztárja is lehetne az a 128 méter hosszú hajó, mely terveinek kidolgozásával új dinamikus lehetőségek nyíltak meg a hajóépítészetben.

A Pritzker Díjas építész a hamburgi Blohm+Voss hajóépítő céggel együttműködve új szuperjacht-sorozat terveit készítette el. A koncepció egyes elemei a 128 méter hosszú mester-prototípus alapjaira épülnek. Az öt egyedi tervezésű, 90 méter hosszú hajó, a “Unique Circle Yachts” a mester-prototípusban rejlő dizájn filozófiát fejti ki.

A tervezést a víz alatti ökoszisztémák folyékony dinamikája vezérelte. A felső rész kitinváz szerkezete változó vastagságú tartóváz egymásba szövése, ami természetes esztétikát kölcsönöz a jacht külsejének, felidézve a tengeri élővilág természetes formáit. A kitinváz köti össze az egyes fedélzeteket, ellentétben a tradicionális hajóformákkal, ahol a horizontális vonalak határozzák meg a karaktert.

A 90 méteres JAZZ az öt Unique Circle Yachts első darabja, a mester-prototípustól való eredeztetéséhez nem fér kétség, a továbbfejlesztés eredményeként óceánokon való közlekedésre tették alkalmassá. A hajók belső kialakítása, felszereltsége esetenként a megrendelő igényeit követi.

„Mivel egy mozgásban lévő tárgyról van szó, ami folyamatosan mozgó közegben van, a tervezéskor az építészetben megszokottakon túl további paraméterek is figyelembe kellett venni. Minden egyes jacht egy mérnöki felület, amit meghatározott hidrodinamikai és szerkezeti követelmények alapján terveztek a legmagasabb komfortszinttel, biztonsággal és térbeli igényességgel.” – mondta Zaha Hadid.

Forrás >>

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások