sebesp | 2015.09.27
Zaha Hadid iraki-brit építésznő a Brit Királyi Építészeti Intézet aranyérmének első női kitüntetettje.

Zaha Hadid 1950-ben született Bagdadban. Az egyetem elvégzése után korábbi tanárainál, a Rem Koolhaas és Elia Zenghelis vezette OMA-nál kezdett dolgozni. Önálló irodáját 1979-ben nyitotta meg,

Legismertebb munkái közül korai korszakából érdemes megemlíteni a Peak-et Hong Kong-ban (1983), Kurfürstendamm Berlinben (1986), és a Cardiff Bay Operaház (1994) – de a Vitra Tűzoltóállomás Weil Am Rhein-ben nagyobb érdeklődést váltott ki (1993).

Az utóbbi tíz évben tervei alapján elkészült a Guangzhou (Kuangcsou) Operaház Kínában (2010), a Londoni Olimpiai Úszóstadion, a Dongdaemun Design Plaza Dél-Koreában (2014), és a Messner Mountain Múzeum Olasországban (2015).

Hadid korábban megkapta a Pritzker-díjat, a Francia Köztársaság Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres-t, a Japán Praemium Imperiale díjat, két alkalommal a RIBA Stirling Díját, sőt II. Erzsébet Királynő a lovagi rangnak megfelelő "Dame Commander of the Order of the British Empire" címet is adományozott az építésznőnek.

"Óriási büszkeséggel tölt el a díj elnyerése, különösen, hogy én lehetek az első nő, aki átveheti az elismerést" – húzta alá közleményében az építész. – "Az építészek munkájának része, hogy eredményeként az emberek jól érezzék magukat a terekben ahol élnek, iskolába járnak vagy dolgoznak, így el kell kötelezni magunkat a színvonal növeléséért."

"Zaha Hadid az építészet világszerte meghatározó és befolyásos személyisége" – fogalmazott Jane Duncan Said, a RIBA elnöke, aki szerint az iraki-brit építész munkáira a "kísérletezés, a precizitás és az igényesség" jellemző.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások