cikk Horvátország tengerpart adria

Zenél a tenger – hatalmas „vízorgona” a horvát tengerparton


Flores | 2024.07.03

A hatalmas kőből faragott „vízorgona” sípjait az Adriai-tenger hullámai szólaltatják meg Zadar városában a márvány mólón.

A különleges hangszert Nikola Basic horvát építész készítette a háború sújtotta Zadar város számára, hogy egy kis zenét adjon vissza a térségbe. A természet alapú hangszer 35 orgonasípja a város márvány mólóján folyamatosan zenél, ahogy a hullámok érik a partszakaszt. A kőből faragott sípok hangokká alakítják a hullámokat.

Zenélő tengerpart – 70 méteres orgona

A 70 méter hosszú orgona sípjai, az Adriai-tengerbe vezető lépcsőkbe lettek telepítve. Minden lépcsőfok öt sípot tartalmaz, melyek különböző hangmagasságokban szólalnak meg a hullámok hatására.

A zenélő tengerpart a helyiek és a turisták körében is közkedvelt. Sokan járnak ide meditálni, sétálni, vagy csak nézni a naplementét, miközben hallgatják a tenger zenéjét.

és a napelemes fénykör

Közvetlenül az orgona mellett egy újabb érdekes installáció, a The Sun Salutation látható, melyet szintén Nikola Basic tervezett. A 22 méter átmérőjű napelemes lemezekből álló kör nappal magába szívja a napsugarak energiáját, majd elektromos árammá alakítja, sötétedés után pedig a beépített LED fények színes kavalkádját sugározza ki magából.

A fényjáték a „tengeri orgona” zenéjével összhangban formálja a fénymintákat.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások