sebesp | 2023.02.18

Fénnyel átírt színekkkel elevenítik fel az egykori gázgyár emlékét a Mole építészei.

A cambridge-i Mole építésziroda ebben az izgalmas projektben két épületet tervezett a Greenwich-félsziget új fejlesztésének középpontjában. A két épület együtt járul hozzá a Design District változatos építészetéhez, teljesítve a megrendelő megbízását, hogy olyan épület jöjjön létre, amely a gondolkodókat, a készítőket és a cselekvőket éppen arra a helyre vonzza, ahol ötleteiket életre keltik.

A Rhomboid nevű épület fűrészfogasan profilozott burkolatot kapott, kéttónusú színnel, amely a ráeső fénnyel változik. Az ablakokat körülvevő dikroikus1 üveg bordák megtörik a fényszínét a homlokzatokon. A dikroikus rombusz színeit a gázláng ihlette, felidézve a helyszín történelmét, mint Európa legnagyobb gázgyárát.

Az ablakok mellé helyezett színjátszó üveglapok követik a fényviszonyok változását és a látogató mozgását, ezzel a rájuk eső fényt a szivárvány minden színére írják át, de elsősorban természetesen lángvörösre. Ez a fényjáték folytonosan változó kompozíciót képez az épület homlokzatán.

Az épület teljes egészében CLT-vel épült. Ez a konstrukció nemcsak csökkenti a beépített energiát, hanem hozzájárul a hatékonyabban előregyártható építési folyamathoz, csökkentve a helyszínen töltött építési időt. A falak mindkét épületben fázisváltós anyagú táblával vannak bélelve, mely nagy melegben hozzájárul a belső hőmérséklet szabályozásához, a külső rolókkal és redőnyökkel együtt. Az ablakok elosztása és a kis épületmélység magas szintű természetes megvilágítást és az egyes szintek természetes szellőzését biztosítja. Az épületet hőtechnikai szempontból modellezték, hogy a könnyűszerkezetes technológia ellenére biztosítsák a megfelelő működéshez szükséges követelményeket.

Képek: Sebes Péter

A dikroikus szűrő vagy interferenciaszűrő olyan szűrő, amely hullámhossztól függő átviteli és visszaverődési tulajdonságokkal rendelkezik.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások