cikk

Zöldben gondolkodik a Hörmann

A garázskapugyártó évek óta kiemelt figyelmet fordít a klímavédelemre


d.adel | 2021.08.18

A Hörmann közzétette klímavédelmi stratégiáját, amelynek legfőbb célja, hogy a vállalat folyamatosan csökkentse CO2-kibocsátását. Ezt a CO2 kiszámítás-csökkentés-kompenzáció hármasegységét követve kívánják elérni.

A német székhelyű vállalat már eddig is az élen járt az építőipari gyártók között, ha a zöld energetika felhasználásáról vagy az ökológiai lábnyom csökkentéséről volt szó. A most közzétett klímavédelmi stratégiai újabb lépés tesz annak az irányába, hogy a Hörmann cégcsoport mutathassa az utat a többi gyártó részére.

Szujó László, a Hörmann Hungária Kft. ügyvezető igazgatója szerint a tudatosság mellett az összefogás, és egymás támogatása is kulcsfontosságú a kérdésben. „A CO2-kibocsátás éves kiszámítása szolgál a klímavédelmi stratégiánk alapjául. A hangsúly a csökkentési intézkedésekre irányul, mely intézkedések többsége azonban időigényes. Sajnos még nem létezik olyan technológia, mely minden károsanyag-kibocsátástól mentes lenne. Ezért 2021 óta kiegyenlítjük a fennmaradó CO2 kibocsátást, hogy teljesen klímasemleges módon kínálhassuk beltéri ajtóinkat, valamint kapuinkat és ajtóinkat” – mondta el az ügyvezető.

De mit is jelent ez a gyakorlatban? A cég minden évben kiszámítja a telephelyei CO2 kibocsátását az üvegházhatású gázokról szóló egyezmény mindhárom hatásterületének megfelelően. A számításba beletartozik a létesítménygazdálkodás, a mobilitás és az irodaszerek mellett, a belépési és kilépési logisztika, az összes gyártott termék csomagolása (műanyag helyett karton), és elsődleges anyagai is.

Ezen kívül, a Hörmann megújuló energiák megvásárlásával is igyekszik csökkenteni a CO2 kibocsátást, valamint javítja épületei és beruházásai energiahatékonyságát is. Fenntartható módon készült és tanúsított építési elemek használatában is nagy gyakorlatot szereztek, hiszen számos ilyen építési projekthez szállított már terméket a cég.  Irodáikban újrahasznosított papírt, CO2 semleges postai küldeményeket használnak, és a szállítási csomagolások is folyamatosan újrahasznosításra kerülnek. Érdekesség még, hogy a Hörmann-csoport teljes villamosenergia szükségletét 100%-ban természetes áram fedezi. Szolgáltatójuk olyan ’zöldáramot’ szállít, amelyet túlnyomó többségében Németországban termelnek, és közvetlenül a közepes méretű szél- és vízerőművektől érkezik.

„A károsanyag kibocsátás csökkentése mellett, a CO2 tárolásába is befektetünk” – mondja Szujó László, majd hozzátette. – Több helyen zöldtetőket, méhbarát réteket, legelőket, hoztunk létre. Emellett kampányolunk a biodiverzitás védelme érdekében és támogatjuk az INSECT RESPECT nevű kezdeményezést, amely a rovarok megmentése mellett kötelezte el magát.”

A holisztikus szemléletű klímavédelemben a CO2 kompenzáció is nagyon fontos – mivel manapság még nem tudjuk elkerülni az összes kibocsátást, ezért a Hörmann a fennmaradó kibocsátásokat különféle klímavédelmi projektek finanszírozásával ellensúlyozza a harmadik világ országaiban. Ezek az éghajlatvédelmi projektek bizonyíthatóan megtakarítják az üvegházhatású gázokat, pl. erdők telepítésével vagy megújuló energiákkal. A vállalat három kezdeményezést választott ki, amely mellé odaállt: két szélenergia projektet Indiában, illetve egy erdősítési tervet Uruguay-ban.

A cég bízik abban, hogy a most meghirdetett klímastratégiája hosszú távú megoldást jelenthet a bolygó védelme érdekében, valamint példát mutathat más ipari szereplők részére is.

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások