sebesp | 2012.10.08
Jó dolog, ha hegyben áll a könyv, még jobb, ha minden egyes darab könnyen elérhető, és a böngészést nem bírod abbahagyni, mert minden egyes polc újabb élmény felé vezet.

Bocsánatos bűn, ha az építtető a maximális beépíthetőséget igazi közcél érdekében várja el, és talán senki számára nem kérdés, hogy egy könyvtár igazán nemes közösségi szolgálatot lát el. Mivel a holland kisvárosokban is szigorúan korlátozzák épületek méretét, az MVRDV építészeinek nem maradt más választása, mint megkeresni a szabályozók által még megengedett legnagyobb épületkubatúrát, hogy minél kényelmesebben elférjen benne Spijkenisse város könyvtárának könyvállománya. Így jutottak el a tradicionális holland farmházak archetípusához, melyet alacsony falakra ültetett méretes magastető jellemez. Üvegtetőként alkották meg a hagyományos formát, melynek belsejében 480 méter hosszan körbejárható, lépcsőkkel összekötött teraszos-lépcsős elrendezésben helyezték el a könyvespolcokat. 9300 négyzetméter alapterületű könyvtárépületbe belépők egy hatalmas könyvheggyel találják szembe magukat, erre utal az épület elnevezése: Book Mountain (Könyvhegy). A fő funkció mellett előadóterem, oktatási központ, irodák, tárgyalók, üzletek és egy sakk-klub is helyet kapott a hosszan elnyúló üvegtető alatt.

Az új épület az átfogó városrekonstrukció részeként vele egységet alkotó szociális lakóházakkal együtt a város piacteréhez kapcsolódóan lettek telepítve, azzal a céllal, hogy intenzívebbé tegyék a városközpont beépítésének intenzitását. Az elhelyezéssel elő kívánták segíteni az írott kultúra vonzerejét, mintegy becsalogatva a városlakókat napi igyekezetükből a nyugalmas üvegház pihentető csendjébe. A tervezési programban kiemelték az új könyvtárépület reklámhordozó hatásának fontosságát, mivel a Rotterdam dokkjainak közelében fekvő városban 10 százalékos az írástudatlanság. Ezért is választottak olyan megoldást, aminek révén a szomszédos piactérről az üvegfelületen keresztül nemcsak egyszerűen könyvek, hanem azok minél nagyobb tömege látható legyen, belül pedig olyan egyszerűen lehessen válogatni a kultúra nyomtatott hordozói között, mintha egy piacon bóklásznánk a legszebb almára vadászva, de közben persze néhány articsókába vagy egy kosár málnába is beleszeretve. Bár az üvegfelület mögött a könyvek elkerülhetetlenül károsodni fognak a napsütéstől, az üzemeltetők azzal számolnak, hogy a négy évesre tervezett átlagos élettartam alatt ezt majd kiegyensúlyozza a gyakori kölcsönzés okozta távollét.

Forrás: dezeen.com

Az elmúlt időszakban számos érdekes könytárépület valósult meg a világban, közülük fogok bemutatni néhányat az elkövetkező hetekben, ezért a sorozat címe: "Könytár Kedden"

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások